Κορονοϊός: Γιατί όλοι δωρίζουν αναπνευστήρες - Τι είναι, πότε χρειάζεται, πόσο κοστίζει

Πότε χρειάζεται ο αναπνευστήρας στη μάχη κατά του κορονοϊού - Το κόστος και πώς λειτουργεί

Κορονοϊός: Γιατί όλοι δωρίζουν αναπνευστήρες - Τι είναι, πότε χρειάζεται, πόσο κοστίζει

Στις μέρες κορνοϊού, αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για αναπνευστήρες, καθώς μπορούν να σώσουν πολλούς ανθρώπους από τον κορονοϊό. Παγκόσμια οι υγειονομικές αρχές τους ζητούν, ενώ πολλά εργοστάσια, εργαστήρια, ακόμη και εθελοντές τους κατασκευάζουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και συχνότερα ακούμε για δωρεές αναπνευστήρων σε διάφορα νοσοκομεία. Είναι αυτοί για τους οποίους ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science είπε ότι έχουμε χίλιους και μπορεί να χρειαστούμε 50.000.

Το κόστος ενός αναπνευστήρα είναι αρκετά υψηλό. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι, (οικιακοί, μεταφοράς, υψηλής τεχνολογίας κ.λ.π.). Ξεκινούν από 5.000 δολάρια αλλά για έναν νοσοκομειακό υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας το κόστος ανεβαίνει από 25.000 έως 50.000 δολάρια, δηλαδή από 22.774 ευρώ έως 45.549 ευρώ. Η διάρκεια ζωή του ξεπερνά τα δέκα έτη και το κόστος της ετήσιας συντήρησή του ανέρχεται σε περίπου 1950 δολάρια.

Παρόλο, που μόνο το 6% των κρουσμάτων κορονοϊού χρειάζεται νοσηλεία ή τίθεται η ζωή του σε κίνδυνο, οι αναπνευστήρες εξακολουθούν να είναι χρήσιμοι για πολλά άτομα. Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας εξήγησαν στον Guardian την χρησιμότητα τους. «Χωρίς τον αναπνευστήρα ένα άτομο σε κρίση μπορεί να πεθάνει» εξηγούν.

Ευχάριστα νέα: Πρώτη φορά αποσωληνώθηκαν ασθενείς στην Ελλάδα

Ακόμη, η καθηγήτρια Sarath Ranganathan, μέλος της Πνευμονολογικής Εταιρείας της Αυστραλίας δηλώνει ότι «η εμπειρία μας στην Ιταλία και την Ισπανία, σε συνδυασμό με μαθηματικούς υπολογισμούς, έδειξε πως χωρίς την χρήση τους πολλοί άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊό θα ταλαιπωρηθούν παραπάνω και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους». «Χωρίς πρόσβαση σε αναπνευστήρες πολλοί ασθενείς που πιθανώς να επιβιώσουν, θα πεθάνουν αργότερα», εξηγεί καθώς δεν θα έχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Πως λειτουργεί ένας αναπνευστήρας - Τι είναι

Ο αναπνευστήρας είναι ένα μηχάνημα, το οποίο παρέχει υποστήριξη στον ασθενή που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Διαβάζουμ στο ieidiseis.gr για τον τρόπο με τον οποίο βοηθάει στη σωστή λειτουργία των πνευμόνων. Ειδικά αν το άτομο πάσχει από πνευμονία ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Πριν τοποθετηθεί λοιπόν, στον ασθενή, οι νοσοκόμοι φροντίσουν να έχει χαμηλή πίεση ή τουλάχιστον να είναι σε χαλαρή κατάσταση οι μύες στο σώμα του. Τότε βάζουν στο στόμα του με κατεύθυνση τον λαιμό, τον ειδικό σωλήνα. Ο ρόλος του είναι να ρυθμίζει με ποια συχνότητα θα διοχετεύεται ο αέρας και το οξυγόνο στους πνεύμονες.

Παρόλα αυτά, το ιατρικό προσωπικό πρέπει τώρα πια, να είναι πολύ προσεκτικό για να μην μολυνθεί από τον ιό. Δεν σπανίζουν οι φορές που φοράνε ολόκληρη προστατευτική στολή, για ώρες ολόκληρες, προκειμένου να επιτελέσουν την δουλειά τους με επιτυχία.

Πότε χρειάζεται

Οι γιατροί χορηγούν τους αναπνευστήρες στους ασθενείς όταν βλέπουν μια δυσλειτουργία στην αναπνοή. Δύσπνοια ή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και χορηγείται μηχανική υποστήριξη. Επίσης, ο μέσος όρος των αναπνοών είναι 15 το λεπτό. Αν το νούμερο αυτό μειωθεί ή αυξηθεί κοντά στις 28 το λεπτό, τότε επεμβαίνουν, καθώς δεν υπάρχει σωστή λειτουργία στους πνεύμονες.

Γιατί είναι χρήσιμοι κατά της πανδημίας

Οι αναπνευστήρες δεν είναι μόνο χρήσιμοι για όταν διαγνωστεί ένα άτομο σε σοβαρή κατάσταση από τον κορονοϊό. Οι μελέτες έχουν δείξει πως αν χρησιμοποιηθούν σε ένα άτομο που εμφανίζει ήπια συμπτώματα, όχι μόνο αυξάνουν τις πιθανότητες να περάσει ήπια την νόσο, αλλά και να γιατρευτεί τελείως.