Κορονοϊός: Έρευνα για τον θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά – Ελέγχονται οι κλήσεις στον ΕΟΔΥ (vid)

Εξετάζονται ποιες οδηγίες δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ - Η γυναίκα έπασχε από χρόνιο άσθμα αλλά δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας

Κορονοϊός: Έρευνα για τον θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά – Ελέγχονται οι κλήσεις στον ΕΟΔΥ (vid)

Έρευνα για τον θάνατο της 41χρονης που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό από την περιοχή της Καστοριάς, ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3), σύμφωνα με πληροφορίες. Η 41χρονη έπασχε από χρόνιο άσθμα και δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες από το φιλικό της περιβάλλον.

Με τα πρώτα συμπτώματα φέρεται να επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και να έλαβε τη σύσταση να παραμείνει σπίτι της απομονωμένη, όπου και κατέληξε. Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή ελήφθη και δείγμα, το οποίο βγήκε θετικό στη νόσο.

Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχονται οι κλήσεις στον ΕΟΔΥ, ποιες οδηγίες δόθηκαν, εάν υπήρξε επικοινωνία με γιατρό και αν εκτός από χρόνιο άσθμα είχε και άλλα προβλήματα υγείας.

Η γυναίκα ήταν το 20ο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, μητέρα τριών παιδιών. Πρόκειται για το νεαρότερο άτομο που έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα από τον θανατηφόρο ιό. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το πώς «κόλλησε» τον ιό ούτε γιατί ενώ είχε άσθμα, δεν της συνέστησαν οι ειδικοί να μεταβεί στο νοσοκομείο νωρίτερα.

Όπως είναι εύλογο ο θάνατος της γυναίκας έχει προκαλέσει ανησυχία και πολλά ερωτηματικά, ενώ το πιο βασανιστικό -κυρίως για τους δικούς της ανθρώπους- είναι αν θα ζούσε, σε περίπτωση που νοσηλευόταν από την αρχή.

Στο συμβάν αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού στη χώρα, λέγοντας πως «για όσους μένουν σπίτι πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με γιατρό έτσι ώστε αν υπάρξει επιδείνωση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αλλάζει το μήνυμα “μείνε σπίτι” αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για όσους εμφανίζονται επιδείνωση συμπτωμάτων».

Τι είπε ο κ. Τσιόδρας για τη 41χρονη

Για την 41χρονη γυναίκα από την Καστοριά, η οποία κατέληξε από τον κορονοϊό (γίνεται έρευνα για τον θάνατό της), ενώ έπασχε από χρόνιο άσθμα αλλά δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα είπε:

«Είπα ότι μια νόσος η οποία μπορεί να φερθεί και άσχημα, αλλά αυτό γίνεται πολύ σπάνια, και να συμπεριφερθεί και να εξελιχθεί σε μια σοβαρότατη πνευμονία, ακόμα και σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Είναι μια νόσος για την οποία δεν έχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι το 95% των ανθρώπων την περνάει, το 80%-85% σε πολύ ήπια μορφή, και ένα 5% με 10% σε μια μέτρια προς σοβαρή μορφή, που μπορεί να απαιτηθεί και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Μέχρι τώρα στη χώρα μας αυτή είναι η εικόνα, δε διαφοροποιείται, το μήνυμα δεν αλλάζει, αυτό που πρέπει να έχουν οι πολίτες υπόψιν τους, είναι ότι τα σοβαρά συμπτώματα και η επικοινωνία με τον γιατρό, γι’ αυτούς που έχουν ήπια κατάσταση ίωσης. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκείμενων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με θεράποντα ιατρό, πρέπει κάποιος να απευθύνεται στα κατά τόμους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό για να μη θρηνήσουμε ζωές ανθρώπων οι οποίοι έμειναν σπίτι και δεν τους δόθηκε η κατάλληλη οδηγία ή δεν ακολούθησαν τη σωστή οδηγία. Πάντα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο πολίτης. Μαζί παλεύουμε τον κοινό εχθρό. Σε μια επιδείνωση συμπτωμάτων να ζητάμε βοήθεια και δίνεται η κατάλληλη θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Νωρίτερα, έγινε ακόμα γνωστό ότι… «Εφόσον τα ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να προμηθευτούν με μέσα ατομικής προστασίας, θα το κάνει το κράτος».

Πηγή: altsantiri