Φοιτητές που επέστρεψαν από την Ισπανία: Στο έλεος του κορονοϊού και του... κράτους

Οι φοιτητές Erasmus που επαναπατρίστηκαν απόψε (22.3) από την Ισπανία βρέθηκαν στο έλεος του κορονοϊού και του... κράτους.

Φοιτητές που επέστρεψαν από την Ισπανία: Στο έλεος του κορονοϊού και του... κράτους

Με δυο ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines από Μαδρίτη και Βαρκελώνη επέστρεψαν στην Αθήνα απόψε (22/3) οι Έλληνες πολίτες -στην πλειοψηφία τους φοιτητές Erasmus- που βρίσκονταν στην Ισπανία.

Επαναπατρισμός από Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Ουκρανία, Γεωργία, Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία

Οι επιβάτες των δυο πτήσεων είχαν εκδηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη.

Καραντίνα σε ξενοδοχείο οι φοιτητές που επιστρέφουν από Ισπανία!

Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα μέτρα κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα οι επαναπατριζόμενοι έμπαιναν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) στο σπίτι τους για 14 ημέρες όπου θα ελέγχονταν ανά πάσα στιγμή αν παραβίαζαν τον περιορισμό.

Καθώς όμως τα μέτρα έγιναν αυστηρότερα οι επιβάτες των πτήσεων Α3-4703 από Μαδρίτη και Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα μεταφέρθηκαν κατευθείαν σε ξενοδοχείο όπου θα παραμείνουν σε περιορισμό για μια εβδομάδα.

Οι συνθήκες όμως κάτω από τις οποίες έγινε η μεταφορά τους απείχαν πολύ από το να χαρακτηριστούν ασφαλείς, σε μια μέρα μάλιστα που η χώρα ανέβηκε επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν αρκετοί μεσήλικες και ηλικιωμένοι, ταξίδεψαν με ένα γεμάτο σχεδόν αεροπλάνο, ο ένας δίπλα στον άλλο δίχως να τους δοθούν μάσκες, χρησιμοποιώντας -όσοι είχαν- τις δικές τους.

Το χειρότερο όμως τους περίμενε κατά την άφιξη τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παρουσία αστυνομίας, τους στοίβαξαν, δίχως να πάρουν καμιά προφύλαξη (να μοιράσουν έστω κάποιες μάσκες) σε πούλμαν που περίμεναν στη πίστα του αεροδρομίου.

Κανείς δεν τους ενημέρωσε που θα πάνε και το έμαθαν μόνο ύστερα από 45 περίπου λεπτά όταν τα πούλμαν σταμάτησαν έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κι εκεί όμως ταλαιπωρία. Αναγκάστηκαν να μείνουν αρκετή ώρα μέσα στο πούλμαν καθώς η ροή προς το ξενοδοχείο γινόταν με πολύ αργό ρυθμό.

Το αποτέλεσμα ήταν, όταν έφτασαν στα δωμάτια τους, η κουζίνα του ξενοδοχείου να έχει κλείσει λόγω του προχωρημένου της ώρας και να μείνουν νηστικοί ενώ η αγωνία τους για το αύριο (αφού κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει υπεύθυνα τι θα γίνει) ώρα με την ώρα μεγάλωνε...