Του κορονοϊού τα παραμύθια: Το σενάριο Ελληνίδας, δελφίνια και Βενετία, του Ρονάλντο τα ξενοδοχεία

Δώσε κλώτσο να γυρίσει... fake news ν' αρχινίσει και για τον κορονοϊό. Τα δελφίνια που δεν πήγαν Βενετία, τα ξενοδοχεία του Ρονάλντο που μένουν ξενοδοχεία.

Του κορονοϊού τα παραμύθια: Το σενάριο Ελληνίδας, δελφίνια και Βενετία, του Ρονάλντο τα ξενοδοχεία

Παραμύθια και σε μέρες κορονοϊού. Δυστυχώς, θύματα των παραμυθατζήδων πέφτουμε όλοι μας. Κάποιοι από τους μύθους κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αναπαράγονται φυσικά με τρομακτική ταχύτητα και τις περισσότερες φορές δεν διαψεύδονται.

Για παράδειγμα, στα ellinikahoaxes (www.ellinikahoaxes.gr) βρίσκουμε συνωμοσιολογικό κείμενο από «Ελληνίδα στην Ιταλία» που γίνεται viral στο Facebook.

Ποιος κορνοϊός; Η γρίπη

Πρόκειται για κείμενο Ελληνίδας, που ισχυρίζεται ότι κατοικεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με αυτό δεν υπάρχει πανδημία κορονοϊού στη χώρα, αλλά οι θάνατοι οφείλονται στην κοινή γρίπη και μας το κρύβουν. Επιπλέον, το βίντεο που κυκλοφόρησε από τη μεταφορά νεκρών με στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο είναι μονταρισμένο και αφορά τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούσα το 2013. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Θερίζει την Ιταλία ο κορονοϊός - 793 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες (vid)

Κυκλοφόρησε ως κείμενο σε δημοσιεύσεις με εκατοντάδες κοινοποιήσεις στο Facebook, με πηγή ένα προσωπικό προφίλ που δεν είναι πλέον διαθέσιμο και φυσικά τίποτα από όσα αναφέρει δεν ισχύουν.

Δελφίνια στη Βενετία

Ας πάμε στα δελφίνια και τους κύκνους της Βενετίας. Κυκλοφορεί viral ισχυρισμός πως εξαιτίας της καραντίνας στη Βενετία, δελφίνια και κύκνοι εμφανίστηκαν στα κανάλια της. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός που έχει ξεπεράσεις τις 14 χιλιάδες κοινοποιήσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συναντήσαμε τον ισχυρισμό σε αρκετές ιστοσελίδες.

Τι ισχύει;

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός ξεκίνησε από δύο δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Twitter. Σύμφωνα με την πρώτη μια χρήστης του Twitter, η Ahuja, που ζει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ισχυρίστηκε πως η επιδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα το καθάρισμα του νερού των καναλιών της Βενετίας. Ως εκ τούτου τα ψάρια είναι πλέον ορατά και κύκνοι έκαναν την εμφάνισή τους.

Όπως αργότερα παραδέχτηκε, επρόκειτο για επεξεργασία εικόνων τις οποίες συγκέντρωσε από το διαδίκτυο. Επίσης αγνοούσε πως οι κύκνοι είναι συχνοί επισκέπτες του Μπουράνο, του χρωματιστού νησιού της Ιταλίας ήδη προτού ξεσπάσει εκεί ο κορονοϊός. Όπως δήλωσε η Ahuja, στόχο είχε να φέρει χαρά με αυτό της το δημοσίευμα, ωστόσο δεν διέγραψε την φωτογραφία από τον λογαριασμό της η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερο από 700 χιλιάδες likes.

Η φύση έκανε επανεκκίνηση

Η δεύτερη δημοσίευση έγινε από τον χρήστη Gianluca De Santis. Σε αυτή ο χρήστης ισχυρίζεται πως τα κανάλια της Βενετίας έχουν καιρό να υπάρξουν τόσο καθαρά, με αποτέλεσμα δελφίνια να κάνουν την εμφάνιση τους. “Η φύση φαίνεται να έκανε μιαν επανεκκίνηση”.

Ωστόσο, το βίντεο δεν έχει ουδεμία σχέση με τα κανάλια της Βενετίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το λιμάνι του Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα του Youtube στις 14 Μαρτίου του 2020.

Συμπέρασμα

Πράγματι τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν χάρη στη μείωση της κυκλοφορίας των πλοιαρίων λόγω της καραντίνας, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν δελφίνια στα κανάλια της, ενώ αναφορικά με τους κύκνους είναι συχνοί επισκέπτες στο νησί Μπουράνο, ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ο Ρονάλντο και τα ξενοδοχεία του

Παραμυθένια και η είδηση με τα ξενοδοχεία του Ρονάλντο. Σύμφωνα με τα κείμενα που αναρτήθηκαν σε πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο Ρονάλντο θα παραχωρήσει τα ξενοδοχεία του για να μετατραπούν σε νοσοκομεία για τους πάσχοντες από τον κορονοϊό. Πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό ο οποίος διαδόθηκε ευρέως.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η “είδηση” άρχισε να διαδίδεται μετά από tweet που κοινοποίησε ο Adriano del Monte (δουλεύει ως ανταποκριτής για αθλητικά θέματα στο Fox Networks Group Asia) στις 14 Μαρτίου 2020. Σε αυτό αναφέρεται ότι:

“Τα ξενοδοχεία του Κριστιάνο Ρονάλντο @PestanaCR7 θα γίνουν νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα, στα οποία οι ασθενείς στην Πορτογαλία θα νοσηλεύονται δωρεάν. Θα πληρώσει όλο το ιατρικό προσωπικό. Τι άνθρωπος.“

Μετά το σάλο που προκάλεσε σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, το Associated Press επικοινώνησε στις 16 Μαρτίου 2020 με το ξενοδοχείο που διαθέτει ο σταρ του ποδοσφαίρου. Ένας εκπρόσωπος του ξενοδοχείου Pestana είπε: «Οι πληροφορίες είναι ανακριβείς. Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση σχετικά με αυτό το θέμα“.

Θετικός στον κορονοϊό ο Ντιμπάλα

Με την ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται στη Λισαβόνα είχε επικοινωνήσει μία μέρα πριν και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της Ολλανδίας RTL Nieuws. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου δήλωσαν: “Είμαστε ξενοδοχείο. Δεν θα γίνουμε νοσοκομείο. Είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες, είμαστε και θα παραμείνουμε ένα ξενοδοχείο. Σας εύχομαι καλή μέρα.“

Συμπερασματικά, πρόκειται για ψευδή είδηση που ξεκίνησε από αθλητικό ανταποκριτή και την οποία διαψεύδουν υπεύθυνοι των ξενοδοχείων. Ο Ρονάλντο ουδέποτε κοινοποίησε στους προσωπικούς του λογαριασμούς αυτήν ή κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας σχετικά με τον κορονοϊό. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε οικειοθελή απομόνωση στη Μαδέρα καθώς ένας από τους συμπαίκτες του, ο Daniele Rugani, διαγνώσθηκε με τον κορονοϊό.

Αυτά είναι τα τελευταία fake news που κυκλοφόρησαν. Προηγήθηκαν ουκ ολίγα. Ρίξτε μια ματιά:

  • Όχι, η Ιταλία δεν εξέδωσε αφίσα με μέτρα προστασίας για τον νέο κορωνοϊό στα γραικάνικα.
  • Εταιρία ιατρικού εξοπλισμού δεν απειλεί με μηνύσεις εθελοντές που έσωσαν ζωές
  • Δεν πραγματοποιήθηκε εναέρια επίδειξη εις ένδειξη αλληλεγγύης στους Ιταλούς που πλήττονται από τον κορονοϊό.
  • Έρευνα του 2015 δεν αποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο
  • Δεν κρατικοποιεί η Ισπανία τα ιδιωτικά νοσοκομεία
  • Δεν επιβεβαιώνεται πως σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε από το νέο κορονοϊό
  • Η άσκηση “Defender-Europe 20” δεν είναι εργαλείο αποπροσανατολισμού για τον κορωνοϊό