Σωτήρης Τσιόδρας: Πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης σε εκκλησία

Ποιος είναι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας που μας ενημερώνει καθημερινά για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σωτήρης Τσιόδρας: Πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης σε εκκλησία

Λίγοι τον ξέρανε πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού. Σήμερα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τηλεόρασης. Ποιος όμως είναι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας που μας ενημερώνει καθημερινά κάθε απόγευμα για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα του οποίου το βιογραφικό απλώνεται σε 27 σελίδες, έναν άνθρωπο με λαμπρές σπουδές (του Χάρβαρντ συμπεριλαμβανομένου) που εργάζεται ως καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννημένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965, ο Σωτήρης Τσιόδρας τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη και φοίτησε αρχικά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Πήρε το πτυχίο του με «Άριστα» τον Μάρτιο του 1991 κι έφυγε για την Αμερική. Τα 3 πρώτα χρόνια ήταν στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS.Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Αγροτικό έκανε στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης προσφέροντας υπηρεσίες υπαίθρου. Ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από τον Δεκέμβριο του 2003 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα.

Δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Στην προσωπική του ζωή, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας πάτερ φαμίλιας. Η οικογένεια Τσιόδρα έχει επτά παιδιά. Παρόλα αυτά ο 55χρονος λοιμωξιολόγος βρίσκει χρόνο να μελετά βυζαντινή υμνολογία και να... εξασκείται ως ψάλτης μέχρι πρότινος τις Κυριακές σε εκκλησία της Κηφισιάς!