Σε κατ'οίκον περιορισμό οι Βολιώτες εκδρομείς του διαλογισμού στην Τουρκία

Να διασφαλιστεί ότι θα τηρήσουν τον νόμο ζητά η Δωροθέα Κολυνδρίνη από τις αρμόδιες αρχές, για τους Βολιώτες εκδρομείς διαλογισμού στην Τουρκία 

Σε κατ'οίκον περιορισμό οι Βολιώτες εκδρομείς του διαλογισμού στην Τουρκία

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τίθενται υποχρεωτικά από σήμερα (18/3) οι Βολιώτες που συμμετείχαν στην εκδρομή… διαλογισμού στην Τουρκία, παρά τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Προκειμένου μάλιστα να ελεγχθεί αν θα τηρήσουν τις σχετικές οδηγίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο taxydromos.gr η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, μέσα στην επόμενη ώρα η ίδια θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, την Εισαγγελία Βόλου αλλά και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας με το οποίο θα ζητά να υπάρξει σχετική μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα τεθούν σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών.

«Όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν υποχρέωση να ελέγξουν αν θα τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η Πολιτεία για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τη δημόσια υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Σημειώνεται πως μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη ένα απίστευτο «κρυφτούλι» μεταξύ τοπικών αρχών και των εκδρομέων οι οποίοι, μετά τον σάλο που προκλήθηκε αποφάσισαν να επισπεύσουν την επιστροφή τους στον Βόλο. Η πληροφορία όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμό.

Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο και αφού προηγουμένως αναζητήθηκε η λίστα με τους εκδρομείς, ενημερώθηκαν όλοι τηλεφωνικά για το νόμο που ισχύει για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και τους δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Όλο το χρονικό της υπόθεσης

Αναλυτικά, το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έθεσε σε συναγερμό τις Αρχές της πόλης για το γκρουπ των 20 Βολιωτών που αναχώρησε από την πόλη την περασμένη Παρασκευή, συμμετέχοντας σε οργανωμένη εκδρομή με προορισμό την Τουρκία, όπου διοργανώθηκε συνέδριο διαλογισμού. Η επιστροφή του γκρουπ αναμενόταν χθες Τρίτη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς οι εκδρομείς αναμένονταν να επιστρέψουν στον Βόλο τη Δευτέρα. Βολιώτης που είχε επικοινωνία με συμμετέχοντα στην εκδρομή ενημέρωσε για την αλλαγή της ημερομηνίας άφιξης την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκδρομείς θα επέστρεφαν με τα ΙΧΕ αυτοκίνητά τους στον Βόλο και μολονότι όλη την πόλη «έζωναν φίδια» εκείνοι προκλητικά φέρονται να δήλωναν: «Επιστρέφουμε και είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας».

Οι πληροφορίες σήμαναν συναγερμό. Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που ενεργοποιήθηκαν για τη λήψη άμεσων μέτρων ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος που ενημέρωσε σχετικά τα αρμόδια υπουργεία και τις αστυνομικές αρχές, η κ. Κολυνδρίνη η οποία ενημέρωσε άμεσα τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας, ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός φρόντισε για την ενημέρωση του περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, ο οποίος δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται βάσει των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι, πλην όμως κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι, ούτε ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για να ελεγχθούν οι εκδρομείς. Νωρίτερα, υπό το βάρος της σοβαρότητας της κατάστασης και της εύλογης ανησυχίας που έχει προκαλέσει το ζήτημα μετά το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον ΕΟΔΥ, με κοινοποίηση και στην Εισαγγελία Βόλου, στην οποία κάνει λόγο για «οργανωμένη εκδρομή στην οποία συμμετέχουν 50 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 Βολιώτες» και ζητεί τον ενδελεχή και αυστηρό έλεγχο όλων όσοι συμμετέχουν στην εκδρομή.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από τα δικαστήρια έλεγαν πως «η εν λόγω εκδρομή πραγματοποιήθηκε όταν δεν είχαν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα απαγόρευσης των εκδρομών και ως εκ τούτου κύκλοι του δικαστικού κόσμου σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει παραβίαση για να επέμβει η Εισαγγελία Βόλου». Επιπλέον «με δεδομένο ότι μέχρι χθες το μεσημέρι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν ανοιχτά δεν μπορεί να υπάρξει κάποια απαγόρευση παρά μόνο από τον ΕΟΔΥ για τυχόν οδηγίες για ιατρικούς λόγους πρόληψης, όπως είναι η καραντίνα», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Όλοι είναι στο πόδι και με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Ν. Μαγνησίας αυτοδιαψεύδεται καθώς από τη μία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη εκδρομή στην Τουρκία για συνέδριο Διαλογισμού, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν διοργανώθηκε από τουριστικό γραφείο του Βόλου και γενικά και αόριστα τονίζει πως «αν κάποιος στο γκρουπ είναι από τον Βόλο, θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως όλοι»! Τη λύση πάντως, ως φαίνεται, στην ανησυχία και στα αναπάντητα ερωτήματα των συμπολιτών που εύλογα έχουν θορυβηθεί, θα δώσει η απόφαση της Κυβέρνησης, βάσει της οποίας όσοι περνούν τα ελληνικά σύνορα ελέγχονται και αυτομάτως τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.

«Να βρεθεί τρόπος να ελεγχθούν»

Η Βολιώτισσα δικηγόρος Αννα – Μαρία Κωνσταντινίδου, είναι εκ των πολιτών που μόλις ενημερώθηκε ότι Βολιώτες συμμετέχουν σε εκδρομή στην Τουρκία κινητοποιήθηκε άμεσα ζητώντας εγγράφως από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και Εισαγγελία Βόλου) να λάβουν μέτρα. «Δεν είναι δυνατόν όταν υφίστανται συγκεκριμένοι περιορισμοί και απαγορεύσεις κάποιοι να παίζουν με τις ζωές όλων μας. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να ελεγχθούν μόλις φτάσουν τα σύνορα και να μπούνε αμέσως σε καραντίνα. Να εφαρμοστούν όσα προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ», σημείωσε η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σε καραντίνα μόλις πατήσουν το πόδι τους

Στην επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δ. Κολυνδρίνη αναφέρει: «Παρά τις καθημερινές συστάσεις της Κυβέρνησης και παρά τα αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού της χώρας μας, από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες συνανθρώπων μας που παραβαίνουν επί της ουσίας τα όσα μέτρα έχετε εξαγγείλει.

Πενήντα άτομα, τριάντα από Θεσσαλονίκη και είκοσι από τον Βόλο, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία συμμετέχοντας σε οργανωμένη εκδρομή του τουριστικού πρακτορείου… και επιστρέφουν αύριο (σήμερα) Τρίτη 17-3-2020. Με ορατό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη εκδρομή, παρακαλώ όπως προχωρήσετε κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε ενδελεχή και αυστηρό έλεγχο (ίσως να εξετάσετε και το ενδεχόμενο καραντίνας) με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με στόχο την περιφρούρηση της υγείας όλων μας».

Ήξεις αφήξεις από τον Σύλλογο

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ο Σύλλογος αναφέρει:

α) Την περίοδο 13 έως 15 Μαρτίου, διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολή, πανευρωπαϊκό συνέδριο διαλογισμού. Οι διοργανωτές μίσθωσαν για τη μεταφορά συνέδρων δύο λεωφορεία – ένα από την Καβάλα και ένα από την Κομοτηνή – τα οποία ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη.

β) Σε επικοινωνία μας με το τουριστικό γραφείο της Καβάλας, μας επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν στις λίστες του γκρουπ άτομα που να προκύπτει ότι ταξιδεύουν οργανωμένα από τον Βόλο.

γ) Προ της αναχωρήσεως του γκρουπ, ο ΕΟΔΥ (Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), ενημερώθηκε για το ταξίδι (ήρθε σε επαφή με το γραφείο της Καβάλας), και δήλωσε ότι κατά την επιστροφή του γκρουπ, θα γίνει έλεγχος υγείας στα σύνορα – θερμομέτρηση κ.λπ. – και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Δεν προκύπτει λοιπόν από πουθενά ότι οργανωμένο γκρουπ από τον Βόλο ταξίδευσε στην Κωνσταντινούπολη.

Αν κάποιος στο γκρουπ είναι από τον Βόλο, θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως όλοι. Με αίσθημα ευθύνης λοιπόν διαβεβαιώνουμε ότι από την πόλη μας δεν υφίσταται οργανωμένη εκδρομή αυτή την στιγμή ούτε στην Τουρκία ούτε και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου. Ας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί όταν διαβάζουμε ή διαδίδουμε ειδήσεις. Τα τουριστικά γραφεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών του Νομού, δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση του κορονοϊού και τη λήψη μέτρων από την πολιτεία, που φέρνει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, και θέτει σε δοκιμασία ακόμη και την λειτουργία αυτών.

Τα λεωφορεία ιδιοκτησίας των μελών του Σωματείου μας είναι όλα σταματημένα. Η χρονική περίοδος που αφορούν οι ακυρώσεις είναι από 25 Φεβρουαρίου έως και το τέλος Απριλίου, με τάση να επηρεαστεί και ο Μάιος. Η εκτιμώμενη ζημιά για τα γραφεία και τις Τ.Ε.Ο.Μ. του Νομού, αγγίζει τα 100.000 ευρώ, καθώς η μείωση του τζίρου θα φτάσει το 100%, μιας και οι μήνες που διανύουμε, ήταν από τους πιο παραγωγικούς του κλάδου μας».

Πηγή: taxydromos.gr