Κορονοϊός: Ετοιμη για νέα μέτρα η κυβέρνηση - Μετακινήσεις μόνο για εργασία και τρόφιμα

Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνση για κλείσιμο καταστημάτων και μετακινήσεις μόνο για εργασία ή για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως η προμήθεια τροφίμων.

Κορονοϊός: Ετοιμη για νέα μέτρα η κυβέρνηση - Μετακινήσεις μόνο για εργασία και τρόφιμα

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊου βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης και η ενεργοποίηση τους εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέσα στην εβδομάδα θα προκύψει ένα σταδιακό «shut down» στα πρότυπα της Ισπανίας. Το βράδυ του Σαββάτου επιβλήθηκε σχεδόν ολική καραντίνα θέτοντας πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Πιθανό μέτρο η επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις

Κλείσιμο όλων των καταστημάτων –εξαίρεση αποτελούν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων- λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών με προσωπικό ασφαλείας και μειωμένα δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών είναι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στον φάκελο της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας. Ως ύστατο, αλλά, πιθανό μέτρο θα είναι η επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις με τους πολίτες να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να εργασθούν ή για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως η προμήθεια τροφίμων. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζεται ότι οι κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες της χώρας δεν θα υπολειτουργήσουν ούτε στιγμή.

Προβληματισμός για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους

Η αποφυγή των συναθροίσεων που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης, των επιστημόνων και της καμπάνιας που έγινε, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό. Πολλοί ήταν οι πολίτες που παρέβλεψαν τις οδηγίες και συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους διακινδυνεύοντας μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά σε Ιταλία και Ισπανία.

Βέβαια δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ οι επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει ο Πρωθυπουργός, «προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας» και αυτό θα αποτελέσει οδηγό για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. «Προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε», είχε αναφέρει στο μήνυμα του προς τους πολίτες στις 11 Μαρτίου, περιγράφοντας τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης.