Γιατί ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ λέει: «Αν δεν σοβαρευτεί το κράτος, πάμε για σενάριο Ιταλίας»

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση κρούει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και διευθυντής νευροχειρούργος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας.

Γιατί ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ λέει: «Αν δεν σοβαρευτεί το κράτος, πάμε για σενάριο Ιταλίας»

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση κρούει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και διευθυντής νευροχειρούργος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.

Όπως δηλώνει δεν αποκλείεται καθόλου να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και στην Ελλάδα, την κατάσταση που διαμορφωθεί στην Ιταλία λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού, αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα.

«Υπάρχουν δυο σενάρια. Το ένα το απαισιόδοξο, που λέει ότι είμαστε 15 μέρες πίσω από την Ιταλία. Και το αισιόδοξο, ότι θα σοβαρευτεί επιτέλους το κράτος και η κυβέρνηση και θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας (θα ανοίξουν δηλαδή καινούργιες κλίνες στις ΜΕΘ με μόνιμο προσωπικό) αλλά και περιορισμού της μαζικής μετάδοσης» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs.gr.

«Έχω δηλώσει εδώ κι αρκετό καιρό ότι όχι μόνο θωρακισμένοι δεν είμαστε, αλλά είμαστε τελείως ανοχύρωτοι. Αυτό σημαίνει ότι αν πέσουν πολλά βαριά περιστατικά ταυτόχρονα, θα καταρρεύσουμε. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κρίση στη Λομβαρδία είναι καθαρά κρίση εντατικής θεραπείας. Οι ηλικιωμένοι δηλαδή και οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν άμεσα, εάν έχουμε πολλές περιπτώσεις ταυτόχρονα. Άλλωστε, τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης αυτό τον στόχο έχουν, να μην πέσουν πολλά βαριά περιστατικά μαζί. Με απλά λόγια, αν μας έρθουν μαζί 500 διασωληνωμένοι, την πατήσαμε άσχημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει μάλιστα ότι «οι ελλείψεις αφορούν πρώτον και κυριότερο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θέλουν άμεση ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 567 κλίνες σε όλη τη χώρα ενώ θα έπρεπε να είναι από καιρό πάνω από δυο χιλιάδες, όπως φωνάζαμε. Είναι ήδη οι εν λόγω μονάδες γεμάτες με τη λεγόμενη “συνήθη νοσηρότητα”. Γι’ αυτό και πριν την επιδημία κάθε μέρα δεκάδες συνάνθρωποί μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αλλά δυστυχώς από τότε που χτυπήσαμε το καμπανάκι ως ΟΕΝΓΕ δεν έχει ανοίξει ούτε μια καινούργια κλίνη».

Αναφέρεται δε σε «έκθεση του Lancet που δημοσιεύτηκε στις 25 Φλεβάρη και συσχετίζει τη θνητότητα στην Κίνα -με βάση χιλιάδες περιστατικά- με το επίπεδο ικανοποιητικής πρόσβασης του πληθυσμού στο σύστημα υγείας και στις υπηρεσίες περίθαλψης ανά περιοχή. Λέει δηλαδή ότι εκεί όπου υπήρχε επάρκεια υπηρεσιών περίθαλψης (aka ΜΕΘ λέω εγώ) η θνητότητα ήταν από 0 έως 0,3% και σε περιοχές που αυτό δεν υπήρχε όπως μέσα στην ίδια την Ουχάν, λόγω μαζικής προσέλευσης βαριών περιστατικών ταυτόχρονα, η θνητότητα ήταν υπεδεκαπλάσια, από 3% ως 5%».

«Συνεχιζόμενες οι αστοχίες του ΕΟΔΥ με την εκτίμηση κρουσμάτων»

Με μελανά χρώματα περιγράφει και τη λειτουργία του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας ότι «συνεχίζεται η αστοχία με εκτίμηση ύποπτων κρουσμάτων. Είχαμε την αρχική αστοχία με το κρούσμα της Αμαλιάδας κι έχουμε μετά το κρούσμα της Κοζάνης, το κρούσμα του Κέντρου Υγείας Βάρης και το κρούσμα της Θράκης. Μιλάμε για συνεχιζόμενες αστοχίες με εκτίμηση κρουσμάτων».

Ο κύριος Παπανικολάου προσθέτει δε ότι «υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το τετραψήφιο νούμερο, διότι δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κι αυτό γιατί βγαίνει αναμονή μία, δύο ή και τρεις ώρες. Δεν μπορεί να έχουν το ίδιο νούμερο που ισχύει για το κοινό, το οποίο έχει δοθεί δημόσια, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται, καθώς ο κόσμος έχει την αγωνία του. Δε γίνεται όμως να είναι το ίδιο νούμερο, με το οποίο προσπαθεί να επικοινωνήσει ο διευθυντής του ΤΕΠ του Αττικού για παράδειγμα. Πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο νούμερο, όπου θα μπορούμε να απευθυνόμαστε».

«Ένα ακόμη πράγμα που θα πρέπει να δούμε έχει να κάνει τα μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί. Επ’ αυτού του θέματος, είναι τελείως λάθος η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που λέει ότι για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/12/2019. Οι συνάδελφοι αυτοί είναι 68 χρονών, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οπότε εξ’ ορισμού δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΕΝΓΕ.

«Αυτό δεν προδιαθέτει όχι μόνο για την παντελή έλλειψη βούλησης για νέες προσλήψεις, αλλά παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας που γίνεται κάθε χρόνο με στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ» συνεχίζει.

«Σε όσα νοσοκομεία οι γιατροί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, τα πράγματα είναι ελεγχόμενα»

Σε ό,τι αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση ο κύριος Παπανικολάου τονίζει: «Σε μερικά νοσοκομεία όπου η υπεύθυνη επιστημονική κοινότητα πήρε -με δική της πρωτοβουλία, με βάση την εμπειρία της και χωρίς να περιμένει εντολές άνωθεν- την υπόθεση στα χέρια της εδώ και βδομάδες, τα πράγματα είναι κοντρολαρισμένα. Πχ στο δικό μου νοσοκομείο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, η υπεύθυνη λοιμωξιολόγος, η Ελένη Κοσμοπούλου, μια από τις top λοιμωξιολόγους της χώρας, αλλά και διευθυντής του ΤΕΠ, ο κύριος Τσιφτσής, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Είπαν “δεν ακούμε κανένα” και υπάρχει μια κατάσταση ελεγχόμενη. Κατ’ αρχάς δεν περνά από την είσοδο άτομο που έχει βήχα χωρίς να ελεγχθεί. Μιλάμε απλά, στοιχειώδη πράγματα».

Αντιθέτως, όπως λέει: «Σε άλλα νοσοκομεία, όπου περίμεναν τι θα τους πούνε οι καθηγητές του ΕΟΔΥ και άλλες εντολές άνωθεν, και δεν πήραν την κατάσταση τα χέρια τους, υπάρχουν προβλήματα».

«Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο πρωθυπουργός οφείλει να αποπέμψει τον Άδωνι Γεωργιάδη»

Όπως επισημαίνει ο Π. Παπανικολάου, «όταν το κράτος, το οποίο τόσα χρόνια δεν έπαιρνε τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη κλινών εντατικής θεραπείας, το ίδιο παραβιάζει τα μέτρα προφύλαξης, εγκληματεί διπλά».

Φέρνει μάλιστα και συγκεκριμένο παράδειγμα, επισημαίνοντας: «Την Παρασκευή που μας πέρασε η κυρία Γιαμαρέλου, πριν πει όσα είπε για τη μετάληψη, είχε πει και κάτι σωστό για τον εκκλησιασμό. Είχε αναφέρει δηλαδή ότι οι ηλικιωμένοι κι όσα άτομα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , πρέπει να μείνουν σπίτι τους και να βλέπουν τη λειτουργία από την τηλεόραση. Αυτό το λένε όλοι. Είδατε όμως τι έγινε την Κυριακή; Πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος 79 ετών, καμαρωτός μαζί με το υπουργικό συμβούλιο καμαρωτός και εκκλησιάστηκε μπροστά στις κάμερες. Τι μήνυμα δίνει με αυτό τον τρόπο το κράτος στον πληθυσμό;».

Επί του ζητήματος κι αναφερόμενος στις νέες παραληρηματικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο κύριος Παπανικολάου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία, ζητώντας την άμεση αποπομπή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Επειδή τα πράγματα έχουνε γίνει ιδιαίτερα σοβαρά, κυρίως όσον αφορά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, είναι τελείως απαράδεκτο η ίδια η κυβέρνηση να καλεί σε παραβίαση των προφυλακτικών μέτρων, τα οποία το ίδιο το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει. Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός της κυβέρνησης να δημιουργεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να τον αποπέμψει» καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Πηγή: topontiki.gr