Τουρκικό τεθωρακισμένο προσπαθεί να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο (vids)

Τουρκικό τεθωρακισμένο προσπάθησε το βράδυ της Παρασκευής να γκρεμίσει  τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τουρκικό τεθωρακισμένο προσπαθεί να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο (vids)

Στο βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένα τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης προσπαθεί με σχοινί ή συρματόσκοινο να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%! Διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα επεισόδια στις Καστανιές, με χημικά και δακρυγόνα από την τουρκική πλευρά και συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες κατά μήκους του φράχτη να προσπαθούν αν εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου (07/03), έως τις 18.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας:

Συνελήφθη ένα άτομο
Οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια σε 725 περιπτώσεις
Για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 του Σαββάτου 7 Μαρτίου τα στοιχεία είναι τα ακόλουθα:

Έχουν γίνει 280 συλλήψεις
Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 39.639 περιπτώσεις

Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και την έλευση της νύχτας, σε ό,τι αφορά τις απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα, κύλησε η σημερινή μέρα (Σάββατο). Οι ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν θωρακίσει σπιθαμή προς σπιθαμή τη συνοριογραμμή του Έβρου, εξακολουθούν ν' αποτρέπουν τις ό,ποιες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων της χώρας.

Στο τελωνείο των Καστανεών, ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τις ρίψεις χημικών και επιχειρούν τη δημιουργία φθορών στο φράχτη, χωρίς όμως να έχουν επιτύχει την τρωτότητα του, δεδομένης της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποτελεσματικότητα και η οργανωτική αρτιότητα της φύλαξης της μεθοριογραμμής αποτυπώνεται και στην ομαλότητα με την οποία κυλά η ζωή στον ακριτικό νομό, καθώς η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση και η διαχείριση, από την προηγούμενη εβδομάδα, της οργανωμένης και μαζικής προσπάθειας παραβίασης των συνόρων, ενίσχυσε το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

ΠΗΓΗ: kathimerini