Το πετρέλαιο στα ύψη: Σκέψεις παρέμβασης από την ΙΕΑ

Στην πρώτη παρέμβασή της μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να δράσει, εάν χρειαστεί.

Το πετρέλαιο στα ύψη: Σκέψεις παρέμβασης από την ΙΕΑ

«Είμαστε σε επιφυλακή και θα δράσουμε, εάν το κρίνουμε αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει επαρκώς εφοδιασμένη» ανακοίνωσε η ΙΕΑ.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται την ώρα που η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί την ανιούσα. Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ με ένα «άλμα» 2,8% βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 77 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται στον ίδιο βαθμό, προσεγγίζοντας τα 71 δολάρια. Η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο συμβόλαια παραμένει σταθερή κοντά στα έξι δολάρια το τελευταίο διάστημα.

Η άνοδος του πετρελαίου προσφέρει πάντως στήριγμα σε μετοχές μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών. Τα κέρδη για τις ευρωπαϊκές ενδεχομένως, όμως, να είναι περιορισμένα εάν ακυρωθούν μεγάλα project τους στο Ιράν.

Την ίδια ώρα χώρες, που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, έχουν αρχίσει να ζητούν εξαιρέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, καλύπτοντας το 4% της παγκόσμιας προσφοράς, και εκ των σημαντικών προμηθευτών για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρώτες κινήθηκαν πάντως στην κατεύθυνση του αιτήματος για εξαίρεση μεγάλες ασιατικές οικονομίες, όπως η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία. Οι ευρωπαϊκές χώρες εστιάζουν προς το παρόν στο να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών τους σε ιρανικό έδαφος.

Πηγή: Ναυτεμπορική