Επιστρέφει το συντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας – Τέλη Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια

Στοιχεία από το κύμα νοσταλγίας των δεκαετιών ’60 και ’70 αναμένεται να έχει η πλατεία Ομονοίας όταν θα «πέσουν» τα ψηλά ελενίτ και αποκαλυφθεί το νέο της πρόσωπο.

 Επιστρέφει το συντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας – Τέλη Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια

Αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει σύντομα -εκτιμάται έως το τέλος του μήνα-, οπότε και η πολύπαθη αυτή πλατεία θα παραδοθεί στους κατοίκους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην «καρδιά» της πρωτεύουσας και δικαίως χρόνια τώρα διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη και την υποβάθμισή της.

Μια γεύση από την ανανεωμένη εικόνα της πλατείας Ομονοίας είχε δώσει στο παρελθόν και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, λέγοντας «θα μας γυρίζει πίσω μνήμες που έχουμε…».

Οι εργασίες, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, βρίσκονται στην τελευταία ευθεία. Η πλατεία, ύστερα από πειραματισμούς χρόνων, σήμερα διαμορφώνεται έτσι ώστε να ζωντανέψει τον αστικό χώρο και να γίνει ξανά σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, η πιο μεγάλη αλλαγή-έκπληξη είναι το πελώριο σιντριβάνι που έχει τοποθετηθεί και παραπέμπει σε εικόνες βγαλμένες από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τότε, δηλαδή, που στην Ομόνοια «χτυπούσε» η καρδιά της Αθήνας, ο κόσμος απολάμβανε τον καφέ του, τη βόλτα του με φόντο το σιντριβάνι, χωρίς κανέναν φόβο.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησαν τα έργα κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό» τη νέα ταυτότητα της πλατείας, είναι αυτή να γίνει πιο καθαρή, ασφαλής και φιλική σηματοδοτώντας την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Νερό και πράσινο

Για την ώρα λίγα πράγματα για το πώς θα είναι η πλατεία Ομονοίας έχουν γίνει γνωστά. Και από αυτά τα λίγα, το σίγουρο είναι ότι τις εντυπώσεις θα κλέψει το πελώριο σιντριβάνι, διαμέτρου 30 μέτρων, το οποίο στα τέλη του 1992 καταστράφηκε για την ανασκαφή του μετρό. Ενα από τα επιχειρήματα, τότε, ήταν ότι εξαιτίας κακοτεχνιών στην κατασκευή του (1957-1959) είχαν δημιουργηθεί διαρροές, οι οποίες είχαν εισχωρήσει στο υπόγειο τμήμα του σταθμού, δημιουργώντας υγρασία. Το σημερινό σιντριβάνι θα έχει 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς. Μάλιστα, άλλο ένα χαρακτηριστικό της ανανέωσης είναι ότι το απέραντο τσιμέντο που «σκοτείνιαζε» τον χώρο θα απομακρυνθεί, όσο αυτό είναι δυνατό, και τη θέση του προβλέπεται να πάρει το πράσινο (γκαζόν).

Ενας πίδακας θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων στο κέντρο του σιντριβανιού, επιπλέον τέσσερις πίδακες σε ακτίνα 12 μέτρων θα πετούν νερό, που θα φτάνει τα 14 μέτρα ύψος, και οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων πετώντας νερό σε ύψος 8 μέτρων. Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται η τοποθέτηση σε ιστό ανεμόμετρου, που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Μάλιστα, έχουν γίνει κάποιες πρόβες, ώστε να επαναλειτουργήσει το γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου και το υδάτινο στοιχείο να κυριαρχεί στη νέα Ομόνοια.

Στο συγκεκριμένο project, σημειώνεται ότι συμμετέχουν χορηγοί ιδιώτες. Τον περασμένο Οκτώβριο το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτές τις πράξεις δωρεάς της τεχνικής εταιρίας «Ηλέκτωρ», του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και της Fontana Fountains να συμβάλουν στην κατασκευή του σιντριβανιού.