Κοροναϊός: Ξέφυγε από την Κίνα - Κρούσματα σε 9 χώρες - «Λουκέτο» στα Starbucks στο Χουμπέι

Ξέφυγε από την Κίνα ο κοροναΐός καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα σε εννέα χώρες ενώ «λουκέτο» έβαλε η Starbucks στην επαρχία Χουμπέι.

Κοροναϊός: Ξέφυγε από την Κίνα - Κρούσματα σε 9 χώρες - «Λουκέτο» στα Starbucks στο Χουμπέι

Σε ολοένα και περισσότερες χώρες εντοπίζονται κρούσματα του νέου κοροναϊού που δείχνει πλέον να ξεφεύγει από την Κίνα και την επαρχία Χουμπέι, όπου ήδη 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ένα τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γαλλία, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

Αυτό το κρούσμα "στενός συγγενής ενός από τους ασθενούς, που εξετάζεται, μόλις επιβεβαιώθηκε", σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι τρεις νοσούντες είχαν επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και του Παρισιού, σε κλινική απομόνωση.

Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο κοροναϊό: Τι είναι ο μυστηριώδης ιός

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Και στη Μαλαισία

Οι μαλαισιανές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κινεζικού ιού, τα πρώτα στην νοτιοανατολική ασιατική χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών, δήλωσε ο Ντζολκεφλάι.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός: Εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχει εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται σε επιβάτες και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

Άλλοι 15 θάνατοι στην Κίνα

Η Κίνα επιβεβαίωσε ακόμη 15 θανάτους στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν νοσήσει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παγκοσμίως.

Η υγειονομική επιτροπή της επαρχίας Χουμπέι τόνισε σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πως εντοπίστηκαν 180 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην επαρχία σε 752.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι 15 θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε τον Δεκέμβριο ο ιός.Αποκλεισμένος στην Κίνα λόγω του κοροναϊού πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης (vid)

Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο από τις κινεζικές αρχές. Η εθνική επιτροπή υγείας την Παρασκευή επιβεβαίωσε 830 κρούσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων και των 41 επιβεβαιωμένων θανάτων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Κίνα, αλλά κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Νεπάλ, την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

«Λουκέτο» στα Starbucks

Η Starbucks έκλεισε όλα τα καταστήματά της και ανέστειλε τις υπηρεσίες διανομής στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας για την εβδομαδιαία αργία του κινεζικού νέου έτους, ενώ ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Ουχάν, πρωτεύουσα της συγκεκριμένης επαρχίας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.

Η Starbucks ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω «ανησυχιών για την υγεία» των πελατών και των εργαζομένων της, σύμφωνα με ανάρτησή της στο κινεζικό Weibo, μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίστοιχο του Twitter. Η επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, έχει περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους.