Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παραιτούνται των βασιλικών τους καθηκόντων

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, ενημέρωσαν επίσημα πως παραιτούνται από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Θα ζήσει στις ΗΠΑ.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παραιτούνται των βασιλικών τους καθηκόντων

«Βόμβα έσκασε» στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, πρωτίστως, και σε όλη τη Βρετανία, εν συνεχεία, μετά από την την ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, ενημερώνοντας άπαντες ότι αποσύρονται από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Μάλιστα όπως είπαν, θα περνούν ένα μέρος του έτους, στη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το βασιλικό ζεύγος σκοπεύει "να δημιουργήσει έναν νέο προοδευτικό ρόλο στο πλαίσιο του βασιλικού θρόνου".

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” - The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) στις

"Σκοπεύουμε να αποποιηθούμε (τον ρόλο) των "ανώτερων" μελών της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, συνεχίζοντας να στηρίζουμε τη βασίλισσα", τονίζει το πριγκιπικό ζεύγος σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε σήμερα στο Instagram.

"Σχεδιάζουμε τώρα να ισορροπήσουμε τον χρόνο μας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής, συνεχίζοντας να τιμάμε το καθήκον μας στη Βασίλισσα, την Κοινοπολιτεία και τις παραδόσεις μας", υπογραμμίζουν Χάρι και Μέγκαν, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες δεν έκρυψαν τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν μπροστά στην πίεση των ΜΜΕ, που σχετιζόταν με τα καθήκοντά τους, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβαν τη σχετική απόφαση "έπειτα από πολλούς μήνες συζητήσεων".

Ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ και η Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιός, πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την βασιλική οικογένεια. Αιτία είναι το πορτρέτο για την νέα δεκαετία, που έδωσε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην δημοσιότητα το παλάτι και στο οποίο ποζάρουν η 93χρονη μονάρχης και οι τρεις κατά σειρά διάδοχοί της, ο 71χρονος πρίγκιπας Κάρολος, ο 37χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο 6χρονος πρίγκιπας Γεώργιος. Άλλωστε, ο πρώτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως, όταν ανέλθει στον θρόνο, σκοπεύει να μειώσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν δημόσια καθήκοντα.

Φίλοι του ζευγαριού δήλωσαν: "Επέστρεψαν πίσω στη δουλειά. Δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Όμως, έγινε ξεκάθαρο από τον θεσμό (της μοναρχίας) πως ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μελλοντικού σχεδίου. Απλά δείτε την φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα με την βασίλισσα, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον δούκα του Κέμπριτζ και τον Γεώργιο".

Μάλιστα, οι ίδιοι φίλοι της Μέγκαν και του Χάρι δήλωσαν πως το ζευγάρι εντός των ημερών θα συζητήσει για την μετακόμισή του στον Καναδά με την βασίλισσα και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αν οι φήμες επαληθευθούν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τους τίτλους τους και θα λαμβάνουν ετησίως 2 εκατ. λίρες από το παλάτι. Η βασίλισσα χορηγεί κάθε χρόνο 5 εκατ. λίρες στους εγγονούς της Ουίλιαμ και Χάρι από τα 82 εκατ. του θεσμού Sovereign Grant, που ετησίως καταβάλλονται στο Στέμμα και πρόκειται για χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων.

Εκτός από τα 2 εκατ. λίρες που παίρνει κάθε χρόνο ο Χάρι και η Μέγκαν από το Sovereign Grant, το ζευγάρι έχει για την φύλαξή του έξι αστυνομικούς ενώ απασχολεί και άλλο προσωπικό, όπως γραμματείς και νταντά για τον μικρό Άρτσι.

Πάντως, μετά την έκταση που πήρε στον βρετανικό Τύπο η φήμη για μετακόμιση του έκτου στην διαδοχή του θρόνου και της οικογένειάς του εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου εκπρόσωπος του παλατιού απάντησε με email στον Independent πως το παλάτι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Πηγή: capital