Αντικαπνιστικός νόμος: Στο ΣτΕ ετοιμάζονται να προσφύγουν οι καταστηματάρχες!

Ζητούν εξαιρέσεις και τη δημιουργία λεσχών καπνιστών που θα είναι αποκομμένες από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης.

Αντικαπνιστικός νόμος: Στο ΣτΕ ετοιμάζονται να προσφύγουν οι καταστηματάρχες!

Στο ΣτΕ ετοιμάζονται να προσφύγουν οι καταστηματάρχες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Κι αυτό γιατί όπως λένε βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με πτώση του τζίρου τους, όσο και με… φέσια αφού πολλοί πελάτες «βγαίνουν» έξω για τσιγάρο και εξαφανίζονται χωρίς να πληρώσουν το λογαριασμό. Οι καταστηματάρχες ζητούν εξαιρέσεις και τη δημιουργία λεσχών καπνιστών που θα είναι αποκομμένες από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης.

Η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης ανέφερε μιλώντας στον Ant1 πως λέσχες καπνιστών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και εξήγησε πως «καφέ μπαρ όπου υπάρχουν χώροι όπου διαχωρίζεται η σάλα για τους καπνιστές και του μη καπνιστές, χωρίς να έχουν καμία επαφή, με διαφορετική είσοδο». Σύμφωνα με την ίδια, «δημιουργούνται λέσχες καπνιστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε ελάχιστες όμως επιχειρήσεις».

«Εμείς κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ, δεν προτείνω ανυπακοή, προτείνω συμμόρφωση. Στο ΣτΕ, ο δικαστής, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, να μας δώσει τις εξαιρέσεις που θέλουμε», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Κάναμε μια δική μας έρευνα για να δούμε αν έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών. Ο τζίρος μειώθηκε πάρα πολύ και μάλιστα στο 90% των επιχειρήσεων, μιλάμε για σοβαρή μείωση, άνω του 30%. Σαφώς και δεν μιλάμε για εστιατόρια, παιδότοπους και καφέ κοντά σε παιδικές χαρές. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για πτώση του τζίρου. Αναφέρομαι στα μαγαζιά με ναργιλέ, τα αμιγή μπαρ και σε κάποιες καφετέριες. Τα μαγαζιά με ναργιλέ αδειοδοτήθηκαν νομίμως και φλερτάρουν με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας», είπε η κυρία Κωνσταντίνου.

«Θεωρώ ότι ένα πρόστιμο 2.000 ευρώ σε μια επιχείρηση 100 τ.μ. είναι υψηλό. Όταν στο νοσοκομείο που είναι τόπος σύμβολο για την υγεία το πρόστιμο είναι 100 ευρώ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για ανάκληση λειτουργίας, δείχνει ότι στον δικό μας κλάδο συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο με κακές συνέπειες», ανέφερε η κυρία Κωνσταντίνου. «Τα μαγαζιά λειτουργούν ακόμα και άδεια. Έχουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπαρ και μαγαζιά για ναργιλέ», τόνισε.

topontiki.gr