Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι πρόστιμο θα πληρώνουν όσοι δεν θα «πιάνουν» το όριο του 30%!

«Δια νόμου» οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να ξοδεύουν το 1/3 από όσα βγάζουν, με πλαστικό χρήμα.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι πρόστιμο θα πληρώνουν όσοι δεν θα «πιάνουν» το όριο του 30%!

Με το νέο φορολογικό που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τις φοροαπαλλαγές και τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2020, αλλάζουν 3+1 παράμετροι στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα:

1. Αυξάνεται το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται, από 10%-15-20% που ίσχυε σε 30% για όλους. Αυτό σημαίνει, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι να ψηφιστεί η τελική διάταξη, ότι 1 στα 3 ευρώ που βγάζει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να το ξοδεύει με χρήση πλαστικού χρήματος ή ebanking. Μέχρι φέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ. Αλλιώς θα επιβάλλεται «πρόστιμο» 22% στις δαπάνες που λείπουν (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπανής που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενους).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το 30% καλύπτεται εύκολα και δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί πέρυσι το υπερκάλυπταν σχεδόν όλοι οι υπόχρεοι αν και δεν ήταν απαραίτητο. Όσοι δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έφταναν στο 44% ενώ με εισοδήματα 10-30 χιλιάδων ευρώ στο 36%. Αντιθέτως όσοι έβγαλαν πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν το 18%. Αυτούς θέλει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζουν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των υποχρέων. Μέχρι πέρυσι η υποχρεώση αφορούσε 6 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν εσόδημα από μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 θα αφορά σχεδόν και τα 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, δηλαδή και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα που εξαιρούνταν ως τώρα από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές δαπάνες, αφού δεν δικαιούνταν ν «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Και χωρίς αφορολόγητο, πλέον θα έχουν την ίδια υποχρέωση όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

3. Αυξάνεται και η βάση υπολογισμού του ποσοστού των δαπανών. Το 30% υπολογιζόταν στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ενώ πλέον θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, μαζί με ενοίκια, κέρδη ελευθέρων επαγγελματιών κλπ.

Τι σημαίνει αυτό;

Από τα 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ή περίπου 1 στους 4 έχει έξτρα εισοδημα από κάποιο ενοίκιο ή μια επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, αν πχ κάποιος ζει με 10.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 από ενοίκια, πέρυσι ξόδευε με κάρτες κλπ τα 4.400 (44% κατά μέσον όρο Χ 10.000) ενώ έπρεπε να ξοδέψει 1.000 ευρω (10%), αλλά το 2020 αναγκάζεται να ξοδεύει 4.500 τουλάχιστον (30% για εισόδημα 15.000 ευρώ).

Ποιες δαπάνες ζητά η εφορία

Το 2020 δεν αλλάζει κάτι στον κατάλογο των δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία. Σε αυτές προμετρούνται σχεδόν όλες οι δαπάνες, εκτός από αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, πληρωμές στεγαστικών δανείων και ενοικίων. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται:

  • Ιατρικές δαπάνες
  • Ειδη διατροφής
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
  • Ένδυση και υπόδηση
  • Στέγαση, κοινόχρηστα, έξοδα επισκευής ή συντήρησης σπιτιού, δαπάνη αγοράς πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. - Εξαιρούνται όμως τα ενοίκια.
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.)
  • Μεταφορές: εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).
  • Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κλπ).
  • Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο κ.λπ.
  • Εκπαίδευση
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

Πηγή: topontiki.gr