Φορολογική «ανάσα»: Σε 24 δόσεις τα εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ από το 2020

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και δρομολογεί τον διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 και 24, σε 24 και 48 δόσεις.

Φορολογική «ανάσα»: Σε 24 δόσεις τα εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ από το 2020

Μέχρι και σε 24 δόσεις θα μπορούν να αποπληρωθούν ο φόρος εισοδήματος που θα περιέχουν τα εκκαθαριστικά του 2020, όπως επίσης ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος και ο ΦΠΑ για τους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και δρομολογεί τον διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 και 24 σε 24 και 48 δόσεις.

Όμως θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020 και όχι άμεσα, όπως επεδίωκε το και αυτό σημαίνει ότι θα αφορά αποκλειστικά χρέη που θα δημιουργηθούν ή θα βεβαιωθούν από την 1-1-2020 και μετά και όχι τα υφιστάμενα χρέη.

Δηλαδή όσοι έχουν ήδη χρέη προς την εφορία, έχοντας αφήσει απλήρωτο τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ ή πρόστιμα της Εφορίας που βεβαιώθηκαν φέτος, δεν θα μπορούν να τα εντάξουν στη νέα ρύθμιση. Έτσι, ο φόρος του 2020, για τα εισοδήματα του 2019, θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι το 2022!

Τα υφιστάμενα χρέη θα μπορούν να ρυθμιστούν και μετά την 1-1-2020 μόνο με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων. Στην πραγματικότητα από την 1-1-2020 θα ισχύουν δύο ρυθμίσεις. Η νέα, με τις πολλές δόσεις, ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη που βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου και μετά και η ισχύουσα ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη που έχουν βεβαιωθεί 2019 ή σε προηγούμενα έτη και έχουν μείνει εκτός των ρυθμίσεων.

Πώς θα λειτουργεί η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, η αρχιτεκτονική της νέας ρύθμισης θα είναι η ακόλουθη:

  • Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων για τις τρέχουσες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), καθορίζεται στις 24 δόσεις από τις 12 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2020, θα μπορεί να εξοφληθεί μέχρι και σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον ΕΝΦΙΑ ή για τον ΦΠΑ.
  • Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων για τους έκτακτους φόρους (κληρονομιές, πρόστιμα ελέγχων κ.λπ) που βεβαιώνονται, από την 1η-1-2020 και μετά θα μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και 48 μηνιαίες δόσεις, από 24 που είναι ο μέγιστος αριθμός σήμερα. Τονίζεται ότι για τις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα ισχύουν οι 24 δόσεις.
  • Ο αριθμός των δόσεων 24 και 48 θα είναι μέγιστος και δεν σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξαντλούν τις 24 ή 48 δόσεις. Αυτό διότι θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η μηνιαία δόση θα προσδιορίζεται με βάση το εισόδημα του οφειλέτη. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερη θα είναι και η δόση, που σημαίνει ότι για τα υψηλά εισοδήματα, οι δόσεις αποπληρωμής θα είναι λιγότερες και το αντίστροφο.
  • Θα υπάρχει παράλληλα και επιτόκιο το οποίο θα βαρύνει τις οφειλές που θα μπαίνουν στη ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κλιμακούμενο και όχι ενιαίο. Θα ξεκινά από χαμηλά επίπεδα για τις δόσεις των επόμενων μηνών και πολύ περισσότερο για τις τελευταίες δόσεις. Στόχος είναι να αποθαρρύνεται η επιλογή των πολλών δόσεων, ώστε το δημόσιο να εισπράττει νωρίτερα τους φόρους.

topontiki.gr