Διαψεύδει ο ΕΟΦ για έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων πήρε θέση σχετικά με τον θόρυβο που έχει προκληθεί 

Διαψεύδει ο ΕΟΦ για έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων, πήρε θέση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

ΕΟΠΥΥ: Πρόβλημα στη διάθεση αντιγριπικών εμβολίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα ανέρχεται σε 1,5 εκατ. δόσεις ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1,1 εκατ. δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Υπενθυμίζει ακόμη στους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες την οδηγία του υπουργείου Υγείας (από 20/12/2018) βάσει της οποίας συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά και εκτελούνται οι συνταγές για τα αντιγριπικά εμβόλια με την εμπορική τους ονομασία (VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA). Η οδηγία επιτρέπει για τη διευκόλυνση των πολιτών που χρειάζεται να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο την ανταλλαξιμότητα των εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους. Δεν είναι δηλαδή δεσμευτική η εμπορική ονομασία της συνταγής, μπορεί ο ασφαλισμένος να λάβει το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο.

«Η όποια παραπληροφόρηση περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού, και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.