Αναβολή επένδυσης 300 εκατ. της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

Με την κατασκευή ενός ακόμα προβλήτα η δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Αναβολή επένδυσης 300 εκατ. της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

Κατά 300 εκατ. ευρώ περικόπηκε, τουλάχιστον προσώρας, το επενδυτικό σχέδιο της Cosco για τον Πειραιά από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, η αρμόδια προς τούτο Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) κατά τη χθεσινή επαναληπτική συνεδρίαση ενέκρινε το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ όπως ακριβώς είχε γίνει δεκτό και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και αφού περικόπηκε τότε αναφορικά με τα μεγέθη του εμπορικού κέντρου και του car terminal. Για τη νέα πρόσθετη επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ακόμα ενός –του τέταρτου– προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, που περιέλαβε στο επενδυτικό της σχέδιο (master plan) μετά τις εκλογές και υπέβαλε στα τέλη Αυγούστου η Cosco, η ΕΣΑΛ έκρινε πως δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες και καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον επενδυτή να την επαναφέρει σε εύθετο χρόνο.

Η πλευρά της Cosco δηλώνει αρμοδίως στην «Κ» «αιφνιδιασμένη» και διατυπώνει την απορία της «πώς “παγώνει” έστω και προσωρινά μια επένδυση που θα δημιουργούσε 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και 300 κατά την κατασκευή της, συν την προστιθέμενη αξία από την όλη δραστηριότητα για την οικονομία». Τον αιφνιδιασμό της μοιράζεται και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, πόσο μάλλον που η επένδυση αυτή έχει παρουσιαστεί στον σημερινό πρωθυπουργό προεκλογικά και έχει χαιρετιστεί από την κινεζική πρεσβεία ως κίνηση περαιτέρω σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Σημειώνεται πως σε λίγες εβδομάδες είναι προγραμματισμένη η έλευση στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με τις επενδύσεις της Cosco να αποτελούν εμβληματικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας δηλώνουν στην «Κ» πως «η διαβούλευση που προηγήθηκε της νέας αυτής προτεινόμενης επένδυσης ήταν περιορισμένη και έτσι κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί η απόφαση έγκρισής της». «Ομως όλες οι άλλες επενδύσεις ύψους 620 εκατομμυρίων έχουν εγκριθεί και μπορούν να αρχίσουν τα έργα άμεσα», προσθέτουν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη και οδήγησε στο «πάγωμα» του προβλήτα ΙV, ο οποίος και θα ανέβαζε τη δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά πάνω από τα 10 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως, ήταν το γεγονός πως το σύνολο των παραλιμένιων δήμων και ειδικά του Περάματος και της Δραπετσώνας - Κερατσινίου, που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα συνδικάτα μετάλλου που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, αλλά και η ένωση ναυπηγοεπισκευαστών, αντέδρασαν εντονότατα. Εξέλαβαν τα σχέδια της Cosco ως παραγκωνισμό τους και ανησυχούν για συρρίκνωση του έργου τους. Κάποιοι απείλησαν μάλιστα με «μαχητικές» κινητοποιήσεις που θα «έβαζαν φωτιά» στον Πειραιά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν και χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΕΣΑΛ. Ευθύνες πάντως επιρρίπτονται από το υπουργείο και στην Cosco που «χειρίστηκε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να επιχειρεί να βρει κάποια κοινή συνιστάμενη», ειδικά με τους ναυπηγοεπισκευαστές, οι οποίοι είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή και ενοικιάζουν εκτάσεις της ζώνης παραχώρησης του λιμένα (ΝΕΖ), και οι οποίοι θεωρούν πως απειλούνται από τους κινεζικούς σχεδιασμούς.

Για το θέμα φέρεται, από το υπουργείο Ναυτιλίας, να είναι ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο λέγεται πως αξιολόγησε τόσο την ανάγκη διαμόρφωσης συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας όσο και την ανάγκη διαμόρφωσης «μιας νέας βάσης συνεννόησης με την Cosco που θα πατάει σε στερεότερες βάσεις αλληλοκατανόησης». Στις φράσεις αυτές κάποιοι διαβάζουν ανάγκη πολιτικής διαχείρισης της κατάστασης απέναντι σε ευρεία αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και συμφερόντων. Φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη πολλοί πανηγυρίζουν πως «έφεραν την κυβέρνηση στις θέσεις τους».

ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟ

Η Cosco πάντως μπορεί –και αναμένεται να το πράξει– να υποβάλει εκ νέου το σχέδιο για τον προβλήτα ΙV αλλά όχι πριν περάσει εύλογο χρονικό διάστημα, για να «ωριμάσει το έργο», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας. Μόνο που η διαδικασία αυτή σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση έξι μήνες με ένα χρόνο για να γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η χθεσινή απόφαση της ΕΣΑΛ, η οποία αντανακλά την κυβέρνηση αφού η πλειοψηφία της ορίζεται από αυτήν, αποτελεί αδιαμφισβήτητα αιφνιδιασμό για την αγορά.

Η επένδυση στον προβλήτα ΙV είχε προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ και είχε προστεθεί στις ήδη προωθούμενες από την Cosco επενδύσεις (νέος λιμένας κρουαζιέρας, 4 ξενοδοχεία, car terminal, νέες αποθήκες και logistics, βελτίωση και συντήρηση λιμενικών υποδομών, προμήθεια εξοπλισμού και μέσων, βελτίωση υποδομών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, οικολογικά λεωφορεία κ.ά.), οι οποίες ανέρχονται στα 612 εκατομμύρια. Από αυτές εξαιρέθηκε ύστερα από αντιρρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η κατασκευή ναυπηγείου για mega yachts προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Αν από τα 612 εκατομμύρια αφαιρεθούν τα 40 αυτά εκατομμύρια και άλλα 68 εκατομμύρια που αφορούν επενδύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί (νέα πλωτή δεξαμενή, επισκευές κ.λπ.) και προστεθούν τα 300 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του νέου προβλήτα IV που μπήκε στον «πάγο», προκύπτουν τα περίπου 800 εκατομμύρια των επενδύσεων που είχε υποβάλει προς έγκριση ο ΟΛΠ στην ΕΣΑΛ.

πηγή: kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110