To doodle της Google για τον Hans Christian Gram

Ο Δανός μικροβιολόγος που επινόησε μια τεχνική χρώσης για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων.

To doodle της Google για τον Hans Christian Gram

Το σημερινό doodle της Google (Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019) είναι αφιερωμένο στον Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram. Πρόκειται για τον άνθρωπο που επινόησε μια τεχνική χρώσης που χρησιμοποιείται ακόμα για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων

Δημιουργός του σημερινού doodle της Google είναι η επίσης δανικής καταγωγής Mikkel Sommer.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου

Χρώση κατά Γκραμ (Gram stain) ονομάζεται επίσης η απλή μέθοδος η οποία κατατάσσει τα είδη των βακτηρίων σε δύο μεγάλες ομάδες. Πρόκειται για τα "θετικά κατά Γκραμ" και τα "αρνητικά κατά Γκραμ". Στην πρώτη περίπτωση τα βακτήρια διατηρούν το μπλε-ιώδες χρώμα της πρώτης χρώσης. Στη δεύτερη λαμβάνουν ερυθρό χρώμα οφειλόμενο στη δεύτερη χρώση. Η διαφορά αυτή οφείλεται στη χημική σύσταση του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων. Ιδιαίτερα στην ύπαρξη ή μη πεπτιδογλυκάνης.

Βελτίωση από τον Hucker

Η αρχική τεχνική που δημοσιεύτηκε το 1884 από τον Γκραμ βελτιώθηκε το 1921 από τον Χάκερ (Hucker), παρέχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στη χρώση και καλύτερα αποτελέσματα στην ασφαλή διάκριση.

Γεννημένος στην Κοπεγχάγη σαν σήμερα το 1853, ο Gram απέκτησε το M.D. από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1878. Εργάστηκε στο εργαστήριο του Γερμανικού μικροβιολόγου Karl Friedländer. Διαπίστωσε ότι η θεραπεία ενός επιχρίσματος βακτηρίων με κρύσταλλο ιώδες λεκές, ακολουθούμενη από διάλυμα ιωδίου και οργανικό διαλύτη, αποκάλυψε διαφορές στη δομή και τη βιοχημική λειτουργία διαφόρων δειγμάτων.

Καιρός: Τοπικές βροχές, πιθανότητα καταιγίδων και στην Αττική - Θυελλώδεις άνεμοι

Ο Gram δημοσίευσε τα ευρήματά του σε επιστημονικό περιοδικό το 1884. Οι όροι «Gram-θετικό» και «Gram-αρνητικό» εξελίχθηκαν.

Μια μέτρια αποκήρυξη

Στη δημοσίευσή του, ο Gram είχε συμπεριλάβει μια μέτρια αποκήρυξη: «Έχω δημοσιεύσει τη μέθοδο αυτή, αν και γνωρίζω ότι μέχρι τώρα είναι πολύ ελαττωματική και ατελής. Ελπίζεται ότι και στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη».

Αυτή η απλή δοκιμασία, ωστόσο, αποδείχθηκε ευρέως εφαρμόσιμη. Η μέθοδος χρώσης του Gram εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.