Πρώτο "ναι" για την αναβολή του Βrexit

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο και έλαβε το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 κατά.

Πρώτο "ναι" για την αναβολή του Βrexit

Μετά τη χθεσινή ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα για τον νόμο που θα εμποδίζει την πραγματοποίηση ενός Brexit, χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία αφορούσε ένα σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας - ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός και εάν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Ωστόσο, εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν τελικώς να περάσουν την αναβολή της αποχώρησης, ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει άμεσα μία νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για την οποία, εντούτοις, θα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Στόχος του Τζόνσον είναι να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους την 14η Οκτωβρίου.

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».

Επιμένει η Ντάουνινγκ Στριτ για εκλογές πριν τις 17 Οκτωβρίου

Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αφού υπέστη ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο χθες, από βουλευτές όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει ως απόπειρα «παράδοσης» στην ΕΕ.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει αργότερα απόψε την πρόταση για πρόωρες εκλογές και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι «δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι' αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει».

«Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr