Πυρκαγιά στην Εύβοια: Ενδείξεις για εμπρησμό! - Νέα ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (vids)

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έργο εμπρηστών. Νέα μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν για άκόμη ένα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλα τα τελευταία νέα.

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Ενδείξεις για εμπρησμό! - Νέα ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (vids)

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έργο εμπρηστών, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την πρώτη στιγμή πέρα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, πήγε στο σημείο και ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του ΠΥ. Όλες οι πληροφορίες που είχαν από την αρχή οι πυροσβέστες οδηγούσαν στο ενδεχόμενο για εμπρησμό, όμως τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και πληροφορίες ότι ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα. Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής που μεταφέρει το ρεπορτάζ του Open, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ένα άτομο ή και δύο, το οποίο εκινείτο με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη, στις 3.15 το ξημέρωμα, σταμάτησε επί του επαρχιακού δρόμου, αποβιβάστηκε και κινήθηκε περίπου 50 μέτρα μέσα στο δάσος. Εκεί έβαλε την πρώτη φωτιά.

Δεν σταμάτησε εκεί. Επέστρεψε στο ΙΧ, επιβιβάστηκε, συνέχισε για 100 μέτρα τη διαδρομή του, σταμάτησε ξανά και περπάτησε πάλι μέσα στο δάσος και άναψε εκεί τη δεύτερη εστία. Ακολούθως με τον ίδιο τρόπο έβαλε την τρίτη και τελευταία φωτιά. Από εκεί εξαφανίζεται στην περιοχή ο εμπρηστής ή εμπρηστές και οι Αρχές τον αναζητούν.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμό και πως "διερευνάται η όλη διαδικασία και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς".

Νέα ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν για άκόμη ένα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη μέχρι και τη δύση του ηλίου μειώνοντας το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σε αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ευαγγελίου, καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο.

Δύο ιταλικά αεροσκάφη συμμετέχουν από την Τετάρτη στην επιχείρηση κατάσβεσης και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία, που επίσης είχε ανταποκριθεί, τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς που υφίσταται στην ίδια χώρα.

Πάνω από 20.000 καμμένα στρέμματα δάσους

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.