120 δόσεις: Κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Τα πάνω κάτω και στην ρύθμιση των 120 δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να διαπιστώνει πως η έως τώρα ανταπόκριση των φορολογουμένων, κυρίως των επιχειρήσεων, είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

120 δόσεις: Κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Συγκεκριμένα τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις:

Ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο(20/07), περιλαμβάνει:

  • Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα
  • Τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%
  • Το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση
  • Την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου ως 2 εκατ. Ευρώ, που προέβλεπε η ΠΝΠ, η «πόρτα» ανοίγει για νομικά πρόσωπα με οφειλή ως 1 εκατ. Ευρώ.

Η αλλαγή στον υπολογισμό των 120 δόσεων

Παρόλα αυτά, όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν θα ίσχυαν εξ'ολοκλήρου, εάν δεν υπήρχε αλλαγή του ήδη ισχύοντος πλαισίου, με λίγα λόγια με ποιόν τρόπο υπολογίζονται οι δόσεις, με τις οποίες μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την οφειλή του.

Για τα φυσικά πρόσωπα λοιπόν, ίσχυε ότι για όσους είχαν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το 2017, με ειδικούς συντελεστές προέκυπτε ο αριθμός των δόσεων αλλά και το καταβαλλόμενο ποσό. Στην ίδια ακριβώς κλίμακα, με την ΠΝΠ που έσπευσε προεκλογικά να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συγκαταλέγονταν και οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τεράστια ποσά. Αυτή η κλίμακα επομένως καταργείται.

Για παράδειγμα, επιχείρηση με συνολική οφειλή 59.000 ευρώ και φορολογούμενο εισόδημα 200.000 ευρώ, με το αρχικό σύστημα μπορούσε να πάρει το πολύ 24 δόσεις των 2.581 ευρώ, ενώ με την ΠΝΠ το οποίο χαρακτηρίζουν πολλοί ως πρόχειρα φτιαγμένο, βάζοντας το παραπάνω εισόδημα στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, έβγαιναν μόλις 19 δόσεις των 3.129 ευρώ! Πλέον, με την κατάργηση της σχετικής κλίμακας, η ίδια επιχείρηση θα έχει δυνατότητα να ρυθμίσει το ίδιο χρέος μέχρι και σε 120 δόσεις των περίπου 500 ευρώ, διατηρώντας τη δυνατότητα να «ψαλιδίσει» τις προσαυξήσεις, αν επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων!

Ο στόχος της κυβέρνησης

Η κατάργηση της ειδικής κλίμακας, για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, καταργείται, όμως και για τα φυσικά πρόσωπα, γεγονός που σημαίνει ότι μισθωτοί,ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες καθώς και συνταξιούχοι, αποκτούν πραγματικά τη δυνατότητα απαλλαγής από βάρη του παρελθόντος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με οφειλή 6.000 ευρώ και εισόδημα 30.000 ευρώ , είχε ως τώρα τη δυνατότητα να «σπάσει» το χρέος του μέχρι και σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ, αλλά πλέον θα μπορεί να το εξοφλήσει σε 120 δόσεις των 50 ευρώ!

Ο πραγματικός στόχος επομένως του υπουργείου Οικονομικών, είναι προφανής και δεν είναι άλλος από το να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους στις 120 δόσεις, κρατώντας τους μέσα παράλληλα, έτσι ώστε αφενός να μπουν έσοδα στα κρατικά ταμεία και αφετέρου να διαψευστούν οι υπολογισμοί των Ευρωπαίων που μιλάνε για «τρύπα» περί τα 2,2 δις ευρώ στη διετία. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους ξένους τεχνοκράτες, καθώς μέχρι και σήμερα 198.697 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει συνολικό χρέος 1,650 δις ευρώ ενώ στα κρατικά ταμεία μπήκαν 139,2 εκατ. ευρώ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110