Βίντεο από την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους«Φρουρούς της Επανάστασης».

Βίντεο από την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου

Οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ταχύπλοα να πλησιάζουν και να σταματούν στο πλάι του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στρατιώτες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατούν αυτόματα όπλα κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου από ένα ελικόπτερο.

Το όνομα του τάνκερ διακρίνεται καθαρά στις εικόνες.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, ο ταξίαρχος Ραμεζάν Σαρίφ, είπε ότι ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος που συνόδευε το Stena Impero προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψή του.

Παρά την «αντίσταση και την ανάμιξη» του βρετανικού πολεμικού σκάφους, οι Φρουροί της Επανάστασης κατάφεραν να οδηγήσουν το τάνκερ στην ακτή, πρόσθεσε ο Σαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό, ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας απέφυγε να σχολιάσει αυτήν την πληροφορία.

Νωρίτερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε βίντεο από -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero που κατάσχεσε χθες το Ιράν.

Στο βίντεο αυτό, το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ το Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του.

Αξιωματούχος των λιμενικών αρχών του Ιράν είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει ότι το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την διεξαγωγή έρευνας, μετά την σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό πλοίο κι αφού αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το ψαράδικο.

Την ίδια ώρα ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Ορμούζ από το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η κατάσχεση του πετρελαϊκού τάνκερ έγινε χθες, καθώς η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά την βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία.

Πηγή: Kathimerini.gr