Eκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά

Eκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

Δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές, σύμφωνα με τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, του νορβηγικού ομίλου Frontline, βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν, μετέδωσε πριν από λίγο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας.

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε "επίθεση" σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Επίθεση στην ίδια ζώνη είχε στόχο κι άλλο δεξαμενόπλοιο, το Kokuka Courageous, σημείωσε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων στην ανακοίνωσή της.

Εκπρόσωπος της Frontline διαψεύδει την πληροφορία του IRNA ότι το Front Altair βυθίσθηκε

Το πετρελαιοφόρο Front Altair της εταιρείας Frontline εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέχει βοήθεια σε δεξαμενόπλοια έπειτα από "πιθανολογούμενη επίθεση" στον Κόλπο του Ομάν

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

"Έχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ", δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη βλάβη σε περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο

Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά.

Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace. "Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο", σημείωσε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Οι ιρανικές αρχές διέσωσαν 44 ναυτικούς από «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» στη θάλασσα του Ομάν

Το Ιράν προσέφερε σήμερα βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια», το ένα με σημαία Παναμά, το άλλο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε πυρκαγιά στα πλοία αυτά στη θάλασσα του Ομάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».

Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

«Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο.

Το IRNA επικαλείται πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο αυτό μετέφερε μεθανόλη που είχε φορτωθεί σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και προοριζόταν για τη Σιγκαπούρη.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του 5ου Στόλου, που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, τα δύο σήματα κινδύνου ελήφθησαν το πρώτο στις 06:12 (τοπική ώρα) και το δεύτερο στις 07:00 (τοπική ώρα).

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ