Πως αντιδρούν facebook, instagram, twitter, booking στη Huawei

Η έκδοση του Android που θα αναπτύξει η Huawei θα είναι πιο εύκολο να χακαριστεί, διότι θα περιλαμβάνει κενά ασφαλείας που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τρίτοι με κακόβουλες προθέσεις.

Πως αντιδρούν  facebook, instagram, twitter, booking στη Huawei

Η απαγόρευση πώλησης προϊόντων στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητών τηλεφώνων Huawei ενδέχεται να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Google που επικαλούνται οι Financial Times.

Η αμερικανική εταιρεία προσπαθεί να πάρει την άδεια της Ουάσιγκτον, ώστε να εξακολουθήσει να συνεργάζεται επιχειρηματικά με την κινεζική εταιρεία. Τον Μάιο η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφασίσει να απαγορεύσει σε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προμηθεύουν και να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες από τη Huawei δίχως να έχουν λάβει ειδική έγκριση από την κυβέρνηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάρει την απόφαση μετά την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, αν και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες είχαν διαμαρτυρηθεί φοβούμενες ότι θα πληγούν οικονομικά.

Τώρα η Google φέρνει στην επιφάνεια μια μάλλον αναπάντεχη συνέπεια της απόφασης Τραμπ. Τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ανησυχούν ότι αν δεν επιτραπεί στην Google να ενημερώσει το λειτουργικό της σύστημα Android που είναι εγκατεστημένο στα κινητά τηλέφωνα της Huawei, η κινεζική εταιρεία θα αναγκαστεί να αναπτύξει τη δική της έκδοση του Android.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Google, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η έκδοση του Android που θα αναπτύξει η Huawei θα είναι πιο εύκολο να χακαριστεί, διότι θα περιλαμβάνει κενά ασφαλείας που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τρίτοι με κακόβουλες προθέσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα μιας πηγής από την Google στους FT: «Η Google υποστηρίζει ότι αν της απαγορευτεί να συναλλάσσεται επιχειρηματικά με τη Huawei, υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν δύο εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android: την πρωτότυπη έκδοση και μία υβριδική έκδοση.

Είναι πιθανό η υβριδική να περιλαμβάνει περισσότερα σφάλματα απ’ ό,τι αυτή της Google, οπότε θα υπάρχει ο κίνδυνος τα κινητά τηλέφωνα της Huawei να είναι πιο ευάλωτα στο χακάρισμα, και όχι μόνο από την Κίνα». Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και χρόνια ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που πουλάει η Huawei ώστε να κατασκοπεύει όσους την ενδιαφέρουν.

Μετά την απαγόρευση πώλησης αμερικανικών προϊόντων στη Huawei και την απαγόρευση πρόσβασης της κινεζικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά, η Google καθώς και οι υπόλοιπες αμερικανικές εταιρείες διέκοψαν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με τη Huawei.

To αποτέλεσμα ήταν ότι η κινεζική εταιρεία δεν λαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες από την Google ενημερώσεις ασφαλείας για το Android. Στελέχη της Google αποτάθηκαν στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ζητώντας να εξαιρεθεί η αμερικανική εταιρεία από την απαγόρευση πώλησης προϊόντων στη Huawei ή τουλάχιστον να της δοθεί παράταση μεγαλύτερη από αυτή των 90 ημερών που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στις αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να προλάβουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Facebook

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να συμμορφωθούν με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Έτσι, το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε να επιτρέπει την εγκατάσταση της δημοφιλούς εφαρμογής της εκ των προτέρων στα κινητά τηλέφωνα της Huawei. Καταναλωτές που έχουν ήδη αγοράσει κινητά τηλέφωνα της Huawei θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Facebook και να λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας προς το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, τα νέα κινητά τηλέφωνα της Huawei δεν θα έχουν προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της Facebook και των Instagram και WhatsApp. Οι εταιρείες πώλησης κινητών τηλεφώνων συχνά κλείνουν συμφωνίες ώστε να προεγκαθιστούν στα κινητά τηλέφωνα που πωλούν δημοφιλείς εφαρμογές, όπως αυτή της Facebook.

Ο εφαρμογές των Twitter και Booking είναι επίσης προεγκατεστημένες στα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται σε πολλές αγορές. H Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση στο Reuters, ενώ η Booking δεν απάντησε στο σχετικό αίτημα.

Πηγή: kathimerini