13η σύνταξη: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο μόνιμο μέτρο: Τα πόσα και οι δικαιούχοι.

13η σύνταξη: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ως μόνιμο μέτρο θεσμοθετείται η «13η σύνταξη», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η οποία κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή και εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος 13η σύνταξη».

Δικαιούχοι της σύνταξης είναι όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία.

Επίσης, η «13η σύνταξη» καταβάλλεται και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Βάση υπολογισμού της «13ης σύνταξης» αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της «13ης σύνταξης» υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Το κόστος της δαπάνης για την καταβολή της «13ης σύνταξης» ανέρχεται στα 830 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η τροπολογία που κατατέθηκε δίνει τη δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία θα μπορούν να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της «13ης σύνταξης», να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Τα ποσά τα οποία δικαιούται ένας συνταξιούχος ανάλογα με τα ύψος του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχους είναι:

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 - 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 - 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Aν. Πετρόπουλου, την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων με τα ποσά της «13ης σύνταξης». Τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους είναι ακατάσχετα και θα καταβληθούν και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές, μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Τα ποσά

Σχεδόν 1 στους τέσσερις συνταξιούχους, δηλαδή 676.000 άτομα από το σύνολο των 2.555.049 δικαιούχων κύριας σύνταξης, θα λάβουν την πλήρη «13η σύνταξη» των 500 ευρώ μικτά. Με κριτήριο την ηλικία των συνταξιούχων προκύπτει ότι οι πλέον κερδισμένοι από τα νέα μέτρα είναι οι 70άρηδες, ενώ οι ηλικίες μεταξύ 50 και 65 ετών θα λάβουν στην πλειονότητα τους την προσαύξηση του 30%, επειδή σε αυτές της ηλικίες παρατηρούνται και οι υψηλότερες συντάξεις. Επίσης, σε περίπου 1.352.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από δύο κύριες συντάξεις, θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα των κύριων συντάξεων και επί αυτού του αθροίσματος θα λάβουν την αναλογία.

Υπερωριακή εργασία για την απονομή συντάξεων Δημοσίου

Με άλλη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο ρύθμισης των οφειλών, προβλέπεται η συγκρότηση «κοινών ομάδων εργασίας» στις οποίες θα συμμετέχουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (οι οποίοι υπηρετούν στη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του Δημοσίου), για την επιτάχυνση του έργου απονομής και πληρωμής των συντάξεων του Δημοσίου.

Με βάση την προτεινόμενη διάταξη η συμμετοχή των υπαλλήλων σε αυτές τις ομάδες εργασίας είναι υποχρεωτική και η απασχόλησή τους θα είναι αποκλειστικά για τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι ομάδες αυτές θα μπορούν να εργάζονται υπερωριακά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες αργίες. Για τους συντονιστές των ομάδων αυτών προβλέπεται η καταβολή ειδικού επιδόματος «θέσης ευθύνης» ίσο με το 50% του επιδόματος θέσης ευθύνης του προϊσταμένου τμήματος.

Πηγή: naftemporiki.gr