132 χρόνια από τη γέννηση της Hedwig Kohn - Η φυσικός που τιμά με Doodle η Google

Μια από τις τρεις γυναίκες οι οποίες απέκτησαν μεταδιδακτορικό δίπλωμα (το 1913) στη φυσική στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

132 χρόνια από τη γέννηση της Hedwig Kohn - Η φυσικός που τιμά με Doodle η Google

Στα 132 χρόνια από τη γέννηση της Hedwig Kohn είναι αφιερωμένο το σημερινό (5/04) Doodle της Google, δημιούργημα της Carolin Löbbert, από το Αμβούργο. Μια πρωτοποριακή φυσικός, μια από τις τρεις γυναίκες οι οποίες απέκτησαν μεταδιδακτορικό δίπλωμα (το 1913) στη φυσική στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ήταν Εβραία που ζούσε στη ναζιστική Γερμανία και το 1933 σταμάτησε να διδάσκει με απόφαση του κράτους και εν τέλει αποχώρησε από τη χώρα μαζί με τις Lise Meitner and Hertha Sponer.

Πέρασε τα επόμενα χρόνια εκπληρώνοντας ερευνητικά συμβόλαια στη βιομηχανική φυσική προτού φεύγει στις ΗΠΑ το 1940. Εκεί, επέστρεψε στο πάθος της, τη διδασκαλία. Δίδαξε στο Κολέγιο Γυναικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και στο κολέγιο Wellesley στη Μασαχουσέτη μέχρι το 1952.

Γεννημένη το 1887 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, η Kohn ήταν κόρη εμπόρου και έγινε το 1907 η δεύτερη γυναίκα η οποία εισήλθε στο τμήμα Φυσικής του τοπικού πανεπιστημίου.

Το 1913 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές υπό την επίβλεψη του Otto Lumer, το οποίου εν συνεχεία διετέλεσε βοηθός.

Παραλίγο να πέσει θύμα του Ολοκαυτώματος, αλλά τον Ιούλιο του 1940 κατόρθωσε να ταξιδέψει για τις ΗΠΑ. Αφού δίδασκε για περισσότερο από μία δεκαετία, της προτάθηκε η θέση της ερευνήτριας στο πανεπιστήμιο του Ντιούκ, με την Kohn να στήνει ένα εργαστήριο.

Η Kohn εστίασε στον ποσοτικό προσδιορισμό της έντασης του φωτός, αναπτύσσοντας νέες μεθόδους, λαμβάνοντας ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αφήνοντας πίσω της έργο το οποίο βοηθούσε τους νεότερους επιστήμονες μέχρι και τη δεκαετία του 1980.