Το Μεξικό ενισχύει τα μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων

Η κυβέρνηση του Μεξικού θα ενισχύσει τα μέτρα που εφαρμόζει για την προστασία των δημοσιογράφων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλεχάντρο Ενσίνας, μία ημέρα αφού ένας αθλητικογράφος προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων στα ΜΜΕ που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα.

Το Μεξικό ενισχύει τα μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα κράτη του κόσμου για τους ανθρώπους του Τύπου: τουλάχιστον 124 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί από το 2000, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Articulo19.

Έξι δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από τον Δεκέμβριο, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατέγραψε ο Ενσίνας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αρχηγό του Κράτους. Εξ αυτών, μόνο ένας ήταν ενταγμένος σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που αποκαλείται Μηχανισμός Προστασίας των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων.

Το πρόγραμμα αυτό, που δημιουργήθηκε το 2012, προσφέρει πόρους όπως συστήματα παρακολούθησης, σωματοφύλακες και τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης των αρχών με «κουμπιά πανικού» σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δέχονται απειλές εξαιτίας της δουλειάς τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ