Προσοχή σε αυτό τον διαγωνισμό στο Facebook

Νέα απάτη κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Facebook με δήθεν διαγωνισμό που δίνει δώρα...

Προσοχή σε αυτό τον διαγωνισμό στο Facebook

Με δέλεαρ ένα Samsung S9 ο διαγωνισμός «καλεί» τους ανυποψίαστους χρήστες εγγραφούν σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) που έχουν υψηλές χρεώσεις

Ο «διαγωνισμός» κοινοποιείται σε ομάδες του facebook όπου με μικρά γράμματα αναγράφεται: Οι αναφερόμενες εμπορικές επωνυμίες δεν σχετίζονται με το διαγωνιστικό παιχνίδι διεκδίκησης επάθλου. 6,24€ ανά βδομάδα, συν τυχόν τέλη κινητής. Τα έπαθλα προσφέρει η διοργανώτρια εταιρεία.”

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.

Κι ακόμη ότι η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).