Νέα δραματικά στοιχεία για τη γρίπη: Στους 74 οι νεκροί

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία από την επιδημία γρίπης που «σαρώνει» την επικράτεια, καθώς σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 74, από 56 που ήταν τα θύματα της επιδημίας πριν από μία εβδομάδα.

Νέα δραματικά στοιχεία για τη γρίπη: Στους 74 οι νεκροί

Το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα σημειώθηκε χθες στην Κρήτη, καθώς μια γυναίκα 55 ετών που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κατέληξε από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Τα επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη. Στις 7 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι οι θάνατοι από την γρίπη είχαν φθάσει τους 39, ενώ μια εβδομάδα μετά είχαν ανέλθει σε 56.

Στο διάστημα από 10 έως 17 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο μη εμβολιασμός παραμένει η αχίλλειος πτέρνα για τους περισσότερους ασθενείς με γρίπη, καθώς από το σύνολο των ασθενών ήταν εμβολιασμένοι μόλις 36 (14%). Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Δέκα ασθενείς στην εφετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό, δηλαδή δεν εισήχθησαν γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ή γιατί κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται εντατική νοσηλεία; Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη. Ωστόσο, τα 9 (90%) από τα 10 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Πηγή: topontiki