Βουλή: Σήμερα «κληρώνει» για τις αλλαγές - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Τα φώτα της πολιτικής σκηνής στρέφονται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς, θα ασχοληθεί με το αν θα βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Βουλή: Σήμερα «κληρώνει» για τις αλλαγές - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Το βασικό σενάριο που φαίνεται ότι προκρίνεται, με τη σχετική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, είναι οι πρόεδροι που χάνουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα να διατηρούν κάποια από τα βασικά προνόμια τους όπως, επί παραδείγματι, να λαμβάνουν τον λόγο στις προ ημερησίας διατάξεων συζητήσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «δεν συνιστά ουσιώδη αλλαγή» για την λειτουργία του κοινοβουλίου η ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών αρχηγών.

Ως «αιτία πολέμου» πάντως δείχνει για τη ΝΔ, αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πιθανή λύση στο ζήτημα με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο της Πάνο Καμμένο. Να μη συναινέσει σε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής για να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής, θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μάλιστα από την ημερήσια διάταξη της πολιτικής συζήτησης δεν έλειψε και η έντονη φημολογία περί κατάθεσης πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο της Βουλής από την πλευρά της ΝΔ, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ΝΔ θα κρατήσει σκληρή στάση στην συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού.

«Γαλάζιες» πηγές, πάντως, ανέφεραν πως «είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί».

Πηγή: topontiki