Δ. Τζανακόπουλος για Έλληνες στρατιωτικούς: Να συμμορφωθεί η Τουρκία

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά τείνει προς την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση αποφάσισε να κινητοποιήσει και τις διεθνείς της συμμαχίες και τους εταίρους της στην προσπάθεια που κάνει για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος».

Δ. Τζανακόπουλος για Έλληνες στρατιωτικούς: Να συμμορφωθεί η Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί και να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε τελέση παράνομης πράξης πίσω από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε πως «φυσικά δεν υπάρχει κάτι» και «αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία». «Εκτιμώ και το γνωρίζει και ο εισαγγελέας και γι' αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει ποινική διαδικασία» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και για το αν οι διαφοροποιήσεις του Π. Καμμένου προκαλούν κυβερνητική αστάθεια ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος. «Δεν είπε κάτι καινούριο ο κ. Καμμένος, έχει εκφράσει τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και πάρα πολύ καιρό» είπε προσθέτοντας: «Από εκεί και πέρα η γνώμη μου είναι ότι με δεδομένο ότι οι πυλώνες αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας αφορούν κατά πρώτο λόγο την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία, επίσης την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, και κατά δεύτερον την παροχή θεσμικών εγγυήσεων αλλά και τις πολιτικές πράξεις στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας».

Σημείωσε ακόμη πως «η διαφορετική του τοποθέτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα προφανώς σχετίζεται με τις διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις που έχουν τα δύο κόμματα που κυβερνούν» πράγμα που – όπως είπε - είναι εύλογο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως πέραν των διαφοροποιήσεων «το ελληνικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

«Θα έλεγα καλό είναι να περιμένουμε την κατάληξη των συνομιλιών να δούμε αν θα καταφέρουμε να έχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους γείτονές μας. Από κει και πέρα όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί του πραγματικού διακυβεύματος» συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «Κανέναν δεν θα παρακαλέσουμε, ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».

«Ούτε παρακαλάμε να κάνουν πίσω οι γείτονές μας στο συγκεκριμένο θέμα ούτε φυσικά πρόκειται να παρακαλέσουμε καμιά πολιτική δύναμη να συμβάλει ώστε να επιλυθεί ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα μας για 25 χρόνια και στερεί διπλωματικούς πόρους» είπε.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως κάθε παράταση στην επίλυση του ζητήματος δημιουργεί δυσκολότερους συσχετισμούς και ζήτησε να υπάρξει ρεαλισμός στην υπόθεση. Ειδικά για τη στάση τη Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως «παρά το γεγονός ότι από το 2007-2008 έχει μπει σε μία κατεύθυνση να αποδεχτεί την διπλή ονομασία σήμερα για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες αλλάζει την πολιτική της τοποθέτηση "ψαρεύοντας" κατά τη γνώμη μου στα "θολά νερά" του εθνικισμού και της αξιοποίησης ευαισθησιών του ελληνικού πληθυσμού».

Πηγή: naftemporiki.gr