Η «ακτινογραφία» του νέου κατώτατου μισθού - Πώς επηρεάζονται επιδόματα

Δια στόματος πρωθυπουργού ανακοινώθηκε χθες η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και θα συμπαρασύρει και σειρά επιδομάτων του ΟΑΕΔ, αλλά αναμένεται να επηρεάσει και άλλα κλιμάκια μισθοδοσίας.

Η «ακτινογραφία» του νέου κατώτατου μισθού - Πώς επηρεάζονται επιδόματα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα, δηλαδή ποσοστό 33,65% του συνόλου.

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9%), διαμορφούμενος στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, πάντα μεικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.

Παράδειγμα

Κάποιος εργαζόμενος που έπαιρνε 492 ευρώ μηνιαίως καθαρές αποδοχές θα παίρνει πλέον 546 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 54 ευρώ αύξηση.

Οι αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, και θα υπάρχει αναπροσαρμογή.

Tο επίδομα γάμου, που σήμερα ανέρχεται σε 58,6 ευρώ μηνιαίως, θα αυξηθεί στα 65 ευρώ τον μήνα.

«Ελπίδα μας είναι πως θα βοηθήσει την αγορά»

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ενώ πρόσθεσε ότι η συνομοσπονδία υποδέχεται "θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού". "Η ελπίδα μας είναι πως θα βοηθήσει την αγορά" σημείωσε ο κ.Καρανίκας, επισημαίνοντας: "Θεωρούμε ότι οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι εργαζόμενοι μας".

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει για τον κλάδο του πως "ειδικά στο εμπόριο δεν υπήρχαν αυτοί οι μισθοί και ούτε υπάρχουν" και εξήγησε πως το κατώτατος μισθός αφορά "ένα 15% με 18%" (σ.σ. του δυναμικού των εργαζομένων).

Πρόσθεσε δε πως η ΕΣΕΕ περίμενε "ελαφρά μικρότερη" αύξηση, καθώς -όπως επισήμανε- στο υπόμνημα που είχε κατατεθεί στην αρμόδια υπουργό, Εφη Αχτσιόγλου, το αίτημα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού "να πάει λελογισμένα και σταδιακά με απώτερο στόχο να φτάσει το 2021 στα 751 (ευρώ) όπου ξεκίνησε".\

topontiki.gr