Μάνη: Εικόνες καταστροφής μετά τις πλημμύρες
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε το ισχυρό μπουρίνι στη Μάνη, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε το ισχυρό μπουρίνι στη Μάνη, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Μέσα σε λίγη ώρα, μεγάλες ποσότητες νερού κατέκλυσαν δρόμους και δημιούργησαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 50 κλήσεις για παροχές βοηθείας, ενώ μια γυναίκα τραυματίστηκε από κεραυνό, την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της στο Οίτυλο. Το φως της ημέρας σήμερα αποκάλυψε αποκαλύπτει το μέγεθος των ζημιών σε δρόμους και υποδομές.
Από περίπου τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, ένας τεράστιος όγκος νερού μετέτρεψε δρόμους σε χειμάρρους, παρασύροντας χώματα, πέτρες, ξύλα και άλλα φερτά υλικά. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Μάνη. Συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν από νωρίς το πρωί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, περισσότερα από 100 οχήματα εγκλωβίστηκαν μόνο στο σημείο όπου έγινε το ρεπορτάζ, ενώ αρκετά από αυτά παρέμεναν μέχρι το πρωί ακινητοποιημένα και χρειάστηκε η συνδρομή συνεργείων για να απομακρυνθούν.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους
Η εικόνα αλλάζει δραματικά από τη Μεσσηνιακή στη Λακωνική Μάνη, με τις συνέπειες της κακοκαιρίας να γίνονται ολοένα πιο εμφανείς.
Στο Οίτυλο, όπου καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές, οι κάτοικοι βγήκαν από νωρίς με φτυάρια και εργαλεία, προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους από τα φερτά υλικά.
Σε αρκετά σημεία, μάλιστα, το οδόστρωμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ σε ένα από τα σημεία που καταγράφηκαν οι εικόνες ο δρόμος έχει ουσιαστικά ανοίξει στα δύο.
Συνεργεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ανατολικής Μάνης, μαζί με ιδιώτες, επιχειρούν να απομακρύνουν τα υλικά και να αποκαταστήσουν προσωρινά την κυκλοφορία.
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η κατάσταση για τους οδηγούς που βρέθηκαν στους δρόμους την ώρα της κακοκαιρίας.
Περισσότερα από 100 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μόνο σε ένα σημείο, σύμφωνα με κατοίκους και εθελοντές. Πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές από τα νερά και τα φερτά υλικά, ενώ το πρωί συνεργεία προσπαθούσαν να τα απομακρύνουν.
Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Η Μάνη ήταν γεμάτη επισκέπτες λόγω του Δεκαπενταύγουστου, με πολλούς τουρίστες να επιστρέφουν από τις παραλίες και να κινούνται προς τους οικισμούς όταν εκδηλώθηκε το ακραίο φαινόμενο.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι πολλοί από τους επισκέπτες δεν γνώριζαν καλά το οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα η ξαφνική κακοκαιρία να τους βρει ενώ βρίσκονταν εν κινήσει.
Οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να προστατεύσουν επισκέπτες και παιδιά
Μέσα στο χάος που προκάλεσαν οι πλημμύρες, ξεχώρισε το κύμα αλληλεγγύης των κατοίκων του Οιτύλου.
Κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξένησαν επισκέπτες, οικογένειες και μικρά παιδιά, προκειμένου να προστατευθούν από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τους ορεινούς όγκους της Μάνης.
Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, οι δρόμοι από τις 5 έως περίπου τις 7 το απόγευμα ήταν ουσιαστικά απροσπέλαστοι, με τα νερά να κατεβαίνουν με μεγάλη ορμή προς τη θάλασσα.
Παράλληλα, κάτοικοι εκφράζουν το παράπονο ότι δεν είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για την ένταση του φαινομένου, ενώ πολλοί επισκέπτες βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον δρόμο.
Σημαντικές ζημιές καταγράφονται και στο Καραβοστάσι, όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες υπάρχουν σημεία με μεγάλες καταστροφές και οχήματα που παρασύρθηκαν από τα νερά.
Προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στην Κοκκάλα και στη Λάγια, ενώ αντίστοιχες εικόνες υπάρχουν από αρκετές περιοχές της Ανατολικής Μάνης, όπως στο Έξω Νυμφίο, στην Αλύπα και στο Πόρτο Κάγιο. Τα συνεργεία συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών.