Εκταμιεύεται η δόση των 5.7 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα έδωσε το πράσινο φως για τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. προς τη χώρα μας.

Εκταμιεύεται η δόση των 5.7 εκατ. ευρώ

Από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας και 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία του «μαξιλαριού», που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει καθαρή, βιώσιμη έξοδο από το πρόγραμμα μετά τη λήξη του τον Αύγουστο.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης σχεδιάζεται εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να υπάρξει πρόοδος στο στόχο για μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι την εποπτεία των πλειστηριασμών έχουν αναλάβει οι θεσμοί οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση πριν από την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική