Αποσύρεται το επίμαχο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Αποσύρεται το επίμαχο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Την απόσυρση από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο προέβλεπε τη σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, ενώ γίνονταν υποχρεωτικό το τέλος σήμανσης των ζώων ύψους 6 ευρώ, το οποίο επί της ουσίας αφορά το «τσιπ» που καλούνται να έχουν όλα τα κατοικίδια συντροφιάς προκειμένου να δηλωθούν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ.

Όλα τα κατοικίδια θα έπρεπε να έχουν «διαβατήριο» με τα ακριβή στοιχεία τους, το οποίο θα έχει ισχύ δημοσίου εγγράφου.

Οι κτηνίατροι θα είχαν την υποχρέωση να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

Σε επίπεδο κυρώσεων, τα πρόστιμα που προέβλεπε το ν/σ κυμαίνονταν μεταξύ 300-3.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τις διαδικασίες στείρωσης, δήλωσης και ενημέρωσης στοιχείων του διαβατηρίου κ.τ.λ., ενώ για περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης και θανάτωσης ζώου οι κυρώσεις κυμαίνονταν από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

Τα τέλη ζωοφιλίας στη λιανική και οι λοιπές επιβαρύνσεις αλλά και τα πρόστιμα θα είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα, το οποίο αποδίδεται στους δήμους απευθείας, με σκοπό τη χρηματοδότηση αποκλειστικά της δημιουργίας νέων και του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων καταφυγίων, της δημιουργίας υποδομών για τα ζώα συντροφιάς, καθώς και για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προγραμμάτων περισυλλογής διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πηγή: Ναυτεμπορική