Πού θα βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου το 2019;

H τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, με απώλειες της τάξης του 42% από τις αρχές Οκτωβρίου.

Πού θα βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου το 2019;

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ ετοιμάζονται να προβούν σε περικοπές πιο δραστικές από εκείνες, που είχαν ανακοινώσει για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αλλά αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Και τούτο γιατί το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο μέτωπο της προσφοράς. Είναι η αισθητή επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και κατά συνέπεια η κάμψη για ζήτηση, που ανησυχεί.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτικές τράπεζες αναθεωρούν δραστικά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την πορεία των τιμών του πετρελαίου την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 13 επενδυτικών τραπεζών, η μέση τιμή του μπρεντ το 2019 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 69 δολάρια το βαρέλι.

Οι προβλέψεις θα είχαν υποβαθμιστεί ακόμη πιο δραστικά, εάν δεν υπήρχαν οι πληροφορίες που θέλουν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να σκέφτονται να παρατείνουν την συμφωνία για μείωση της προσφοράς από τους έξι μήνες στο ένα έτος, αλλά και να βάλουν βαθύτερο μαχαίρι σε σχέση με το σχέδιο για συνολική μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο συνδυασμός των περικοπών από ΟΠΕΚ και Ρωσία, των περιορισμών στην παραγωγή του Καναδά και των κυρώσεων στο Ιράν εκτιμάται ότι είναι αρκετός για να οδηγήσει τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και πολύ κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, που αναπτύσσεται με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς. Ωστόσο η ελεύθερη πτώση των τιμών αναμένεται να ανακόψει τους ρυθμούς αύξησης, καθώς τα περιθώρια κέρδους για τους ανεξάρτητους παραγωγούς των ΗΠΑ στενεύουν επικίνδυνα.

Πηγή: Ναυτεμπορική