Συντάξεις Ιανουαρίου: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους

Χωρίς εκκαθαριστικά σημειώματα ξεκίνησε από χθες και ολοκληρώνεται αύριο η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

Συντάξεις Ιανουαρίου: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους

Ειδικότερα χιλιάδες συνταξιούχοι που πληρώθηκαν χθες δεν πήραν εκκαθαριστικα σημείωμα προκειμένου να δουν το ακριβές ποσό της σύνταξης τους όπως προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας θα τους αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα από το νέο έτος.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr εκτιμάται ότι συνολικά για 620.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη με το νέο σύστημα από αυτήν που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Η μέση αύξηση θα φτάσει αθροιστικά, μέσα σε 5 χρόνια, στα 90 με 96 ευρώ, καθώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις, από το 2019 έως το 2023.

Αφορά σε συνταξιούχους ΙΚΑ, που θα πληρωθούν αύριο και που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς και συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η αύξηση που δικαιούνται θα πρέπει να τους δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.

1. Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης)

2. Συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.

3. Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη

4. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με πρόωρη ή και μειωμένη σύνταξη, αλλά και σε όσους αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα

Πηγή: topontiki.gr