Ε.Ε.: Η Ρωσία «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ
Η δήλωση αυτή των «28» είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Ρωσία «πιθανότατα» βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, συντασσόμενοι στο ζήτημα αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση στο Σάλσμπερι και δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή πειστική εξήγηση», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Με την τοποθέτηση του Τουσκ εξ ονόματός τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συμπεραίνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η «μόνη πειστική εξήγηση» για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι.
Η δήλωση αυτή των «28» είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει «πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται» για την επίθεση.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν νωρίτερα επιφυλάξεις.
Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν αλληλεγγύη και να της προσφέρουν ομόφωνη στήριξη, καταδικάζοντας την εμπλοκή που αποδίδει στη Μόσχα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σκρίπαλ και της κόρης του την 4η Μαρτίου. Η Μέι ευχαρίστησε τους ηγέτες της Ε.Ε. για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους» και πρόσθεσε ότι αναμένει να γίνουν «περαιτέρω συζητήσεις» για το θέμα.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε μάλιστα ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν μέτρα εναντίον της Μόσχας, προσθέτοντας ότι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον».