Η συμφωνία για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η Νέα Υόρκη
Την επόμενη φάση στα ελληνοτουρκικά ξεκλειδώνει η 45λεπτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της 75ης Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Το ραντεβού φέρει καρπούς καθώς συμφωνήθηκε να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, έμφαση δόθηκε σε «ανώδυνα» ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως το εμπόριο, καταγράφηκε η καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επόμενη δοκιμή των σχέσεων στις 20 Ιουλίου, με τις παράλληλες επισκέψεις των ηγετών στην Κύπρο για την επέτειο από την εισβολή.
Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, οι πόρτες της συνόδου του ΝΑΤΟ άνοιξαν και οι δημοσιογράφοι είδαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να εξέρχονται μαζί και να κατευθύνονται συζητώντας στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιείτο το τετ α τετ.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ποτέ μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει. Μερικά μέτρα πίσω τους Χακάν Φιντάν, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι διπλωματικοί σύμβουλοι αλλά και ο Έλληνας Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
Όπως φαίνεται είχε προσυμφωνηθεί να μην υπάρξει κανένα σχόλιο των δύο ηγετών μπροστά στους τηλεοπτικούς και φωτογραφικούς φακούς, οι δύο άνδρες σιωπηλά έσφιξαν τα χέρια και οι πόρτες έκλεισαν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ανασκόπηση των διμερών ζητημάτων.
Συμφωνία για «ήρεμα νερά στο Αιγαίο»
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία και οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Το κρίσιμο όμως τόσο για εθνικούς όσο και οικονομικούς λόγους είναι το ότι η γραμμή επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας παραμένει ζωντανή. Το “κόκκινο τηλέφωνο” που με πολύ κόπο εγκαταστάθηκε σε Αθήνα και Άγκυρα μετά την παρ’ ολίγον σύγκρουση στο πεδίο τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί και η μεγαλύτερη χρονικά και ιστορικά νηνεμία στις ελληνοτουρκικές συνεχίζεται.
Μία νηνεμία 16 μηνών που ξεκίνησε μετά τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας, εγκαινιάσθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ακριβώς πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να επιβιώνει.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, τόνιζαν αμέσως μετά τη λήξη του τετ α τετ πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση αυτού του κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.
Ακόμη, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»
Όπως αναμενόταν όμως ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο Πρόερο το ζήτημα του Κυπριακού, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Είχαν περάσει λίγες μόνο ώρες από την δημόσια επισήμανση του Πρωθυπουργού, σε διεθνές ακροατήριο, πως «η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα».
Οι διμερείς σχέσεις όμως είναι σίγουρο πως θα δοκιμαστούν καθώς σε 9 ημέρες από σήμερα, οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές για την ημέρα Μνήμης που διοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία, ο δε Τούρκος Πρόεδρος όπως μεταδίδουν Κυπριακά μέσα, θα πάει στα κατεχόμενα για τα προκλητικά όπως συνηθίζεται πανηγύρια του ψευδοκράτους.
Οι πρωτοβουλίες Γκουτέρες
Την ίδια ώρα αναμένονται οι πρωτοβουλίες Γκουτέρες για το Κυπριακό. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει στα χέρια του πολυσέλιδη αναφορά της προσωπικής απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν και αφού την μελετήσει αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την επόμενη ημερα, με την πλευρά Τατάρ ήδη να απειλεί πως το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Η κυρία Ολγκίν αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει ραντεβού με τον Χακάν Φιντάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει να συναντήσει και τον Έλληνα Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη.
ΠΗΓΗ: CNN