Διακίνηση αγαθών: Έρχεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Νέα εποχή στη διακίνηση των αγαθών σηματοδοτεί το υποχρεωτικό ψηφιακό δελτίο αποστολής που προωθεί η ΑΑΔΕ.

Διακίνηση αγαθών: Έρχεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Νέα εποχή στη διακίνηση των αγαθών σηματοδοτεί το υποχρεωτικό ψηφιακό δελτίο αποστολής που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πραγματοποιώντας ένα ακόμα βήμα στο κρίσιμο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των σταδίων της διακίνησης των προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την υποβολή παρατηρήσεων και προτάσεων από την αγορά, τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών, διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν την έναρξη της διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA. Ο «κύκλος» κλείνει με την παραλαβή των προϊόντων από την οντότητα η οποία έχει κάνει την παραγγελία.

Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ, ενσωματώνουν QR Code, ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.

Συνεπώς, η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε αγαθό που διακινείται ανά πάσα χρονική στιγμή από την ώρα που θα φύγει από την αποθήκη του εμπόρου ή το χωράφι, μέχρι τον τελικό παραλήπτη, διευκολύνοντας τα μέγιστα τους ελέγχους σε κάθε στάδιο.

Η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio, δίδεται ήδη από την ΑΑΔΕ.

Αφού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις πληροφορικής, θα οριστικοποιηθεί με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα καθολικής και υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου.

Εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο θα καθιερωθεί η υποχρεωτική έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους, πιθανότατα με κριτήρια τζίρου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής, καθώς και τις κυρώσεις μη συμμόρφωσης.

Στην απόφαση της ΑΑΔΕ περιγράφονται – επί του παρόντος – όλοι οι τύποι παραστατικών που χρησιμοποιούνται για τη διαβίβαση δεδομένων ψηφιακών δελτίων αποστολής για κάθε συναλλαγή καθώς και μια πλήρης λίστα στοιχείων, από τα ΑΦΜ του εκδότη και του λήπτη έως και τον αριθμό κυκλοφορίας του φορτηγού που κάνει τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Τα ψηφιακά δελτία αποστολής αφορούν τα πάντα και όλους: διακίνηση αγαθών χονδρικής και λιανικής, ημεδαπής, αλλοδαπής, πωλήσεων, πωλήσεων για λογαριασμό τρίτων, πιστωτικά τιμολόγια, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, αποκτήσεις τρίτων χωρών.

Πηγή: ertnews.gr