Κικίλιας: Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία εξπρές

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.

Κικίλιας: Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία εξπρές

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία εξπρές που θα πλήξει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, από το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Απριλίου έως και αύριο το μεσημέρι του Σαββάτου, με την Πολιτική Προστασία να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην Θεσσαλία.

Μάλιστα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις περιοχές της Θεσσαλίας που θα ρίξει αρκετά ύψη βροχής, να σταλεί και μήνυμα από112 στους κατοίκους προληπτικά ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εν όψει της κακοκαιρίας εξπρές —

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο συντονιστικό Θεσσαλίας, όπου θα παραστεί και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

«Σήμερα το πρωί συγκλήθηκε η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου η οποία αναβάθμισε μερικώς την κακοκαιρία η οποία θα περάσει τις επόμενες ώρες από την χώρα μας και με βάση αυτά τα δεδομένα για προληπτικούς λόγους αποχωρώ για τη Θεσσαλία όπου στις 3 θα γίνει συντονιστικό εκεί που έχουν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις αστυνομίας στρατου τοπικής αυτοδιοίκησης κ πυροσβεστικης , οι μετεωρολόγοι λένε ότι θα πλήξει τις απογευματινές - βραδινές ώρες κ μέχρι τα ξημερώματα» δήλωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει:

«Πηγαίνω γιατί είναι επιβαρυμένη η περιοχή. Εκτός από Θεσσαλία πρέπει να δείξουμε την δέουσα προσοχη στην Πιερία, στην βορεια Εύβοια, τις Σποραδες , στο βορειοανατολικό Αιγαίο κ ίσως ένα κομμάτι της Χαλκιδικής. Είναι σύντομης χρονικής διαρκείας όγκος βροχής τα 90 μιλιμετρ το 12ωρο η στο σύνολο τα 120μιλιμετρ στο 24ωρο.

Οι υποδομές Θεσσαλίας ταλαιπωρημένες από την προηγούμενη θεομηνία ολος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος για εκεί» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι είναι όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία.

Αντιπυρική περίοδος – Μέτρα πρόληψης και ποινές

Την ίδια στιγμή ο υπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται για πρώτη φορά.

«Θα έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι. Θα προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα μέτρα θα είναι βαριές.

Σχετικά με το ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε επίπεδο πρόληψης ο υπουργός ανέφερε: «Υπογράψαμε ένα μνημόνιο με τον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ήταν ταμπού το να μπαίνουμε στα δάση. Τα δάση τα αγαπάμε, θέλουμε να τα προστατεύσουμε, αλλά έχουν καύσιμη ύλη 3-4 μέτρα το καθένα, είναι εγκαταλειμμένα στην Ελλάδα.

Το να μπαίνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να κάνουν ζώνες αντιπυρικές, όπως επιτέλους επετράπη με νόμο, με δικό μου νόμο, μετά από 50 χρόνια στη μεταπολίτευση, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί για να συντηρούν τα δίκτυά τους και εμείς για να βάζουμε εκεί τα πυροσβεστικά μας και ενδεχομένως να σταματάμε μια πυρκαγιά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: cnn.gr