Θερινή ώρα: Οι δείκτες των ρολογιών πήγαν μια ώρα μπροστά
Σε εφαρμογή τέθηκε η θερινή ώρα.
Μία ώρα μπροστά έδειξαν οι δείκτες των ρολόγια τα ξημερώματα (από 3 πμ πήγαν 4 πμ), καθώς μπήκε σε εφαρμογή η θερινή ώρα, η οποία θα ισχύσει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Ήδη από το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε εκφράσει πως η αλλαγή της ώρας θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πόλεμοι και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια, έφεραν την πρώτη εφαρμογή της αλλαγής της θέσης των δεικτών με την Γερμανία να είναι η πρώτη χώρα που μετακίνησε την ώρα 60 λεπτά μπροστά το 1916. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Αγγλία, αλλά και οι Η.Π.Α.
Μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η τακτική αυτή δεν κρίθηκε απαραίτητη και σταμάτησε. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ξανά την θερινή ώρα.
Καθιέρωση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είχε επιχειρήσει την καθιέρωση της θερινής ώρας το 1932 χωρίς όμως επιτυχία. Η οριστική της καθιέρωση στην χώρα μας έγινε το 1975 μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.