Δίκη Πισπιρίγκου: Βγαίνει η απόφαση για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας
Σήμερα (29/3) αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την ανθρωποκτονία της μικρής Τζωρτζίνας.
Αυλαία για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη με κατηγορούμενη τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, ρίχνει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Ύστερα από 14 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έχουν δηλώσει έτοιμοι να εκφωνήσουν την απόφασή τους γύρω από την ποινική μεταχείριση της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι η απόφαση επί της ενοχής θα εκδοθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο και για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών, Ίριδας και Μαλένας, αναμένεται να ακούσει τη δικαστική ετυμηγορία για τις δύο κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί ως προς το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας: ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατηγορία, αρχικά η κατηγορούμενη φέρεται να επιχείρησε ανεπιτυχώς αρχικά τη δολοφονία του παιδιού τον Απρίλιο το 2021 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα, με αποτέλεσμα την τετραπληγία του παιδιού, ενώ η ανθρωποκτονία φαίνεται να επήλθε τον Ιανουάριο του 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων. Και στα δύο περιστατικά, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, το «όπλο» που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε, ήταν η κεταμίνη.
Καταπέλτης η εισαγγελέας
Υιοθετώντας πολλά στοιχεία από το κατηγορητήριο, η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυρίδωνος, ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τη Ρούλα Πισπιρίγκου και για τις δύο κακουργηματικές πράξεις.
Επί 12 ώρες η εισαγγελική λειτουργός ανέπτυξε τις σκέψεις της από τον όντας τόσο τις θέσεις της υπεράσπισης, όσο και τις θέσεις των μαρτύρων που κατέθεσαν υπέρ της κατηγορουμένης, κατά τη διάρκεια της μακράς ακροαματικής διαδικασίας.
Κατά τη μαραθώνια εισήγηση, η εισαγγελέας εξήγησε πως η ύπαρξη κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί, σχολιάζοντας: «Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στη μικρή Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο παρά το χέρι της μητέρα της».
Για την εισαγγελική λειτουργό, η αιτία πίσω από αυτή την αποτρόπαιη πράξη ήταν ο Μάνος Δασκαλάκης και οι τεταμένες σχέσεις του ζευγαριού. «Το ζήτημα δεν είναι αν το έκανε ή δεν το έκανε, αυτό προκύπτει. Το σκληρό είναι γιατί το έκανε, ποια ήταν αιτία και αν το αναλογιστεί κανείς είναι να τρελαθεί.
Το πιο παράλογο είναι για ποιο λόγο η ζωή του έγινε ένα ατελείωτο βασανιστήριο, για ποιο λόγο ήλθε η κακοποίηση από την ίδια του τη μάνα.
Είχε την ατυχία να έχει μάνα, τροφό, προστάτη την κατηγορούμενη» είπε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Σπυρίδωνος, εξηγώντας πως δεν υπήρχε κάποια παθολογική αιτία που να δικαιολογεί όλες αυτές τις κρίσεις που πάθαινε το παιδί, με κορύφωση την ανακοπή της Τζωρτζίνας που οδήγησε στην τετραπληγία της.