Πρόταση δυσπιστίας: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Έντονη είναι η αντιπαράθεση στην ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας. 

Πρόταση δυσπιστίας: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σκληρή γλώσσα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για συγκάλυψη, εστιάζοντας στις έρευνες αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, αλλά και στις μονταρισμένες συνομιλίες μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας «αποτύχατε παταγωδώς», προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναλάβει ρόλο πρωτοπαλίκαρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το ΚΚΕ υπερψηφίζει, όπως είναι αυτονόητο και όπως κάνει πάντα, με το δικό του σκεπτικό, την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο κ. Κουτσούμπας, διευκρινίζοντας ότι «δεν μένει, όμως, μόνο σε αυτό. Καταθέτουμε και εδώ μέσα, στη Βουλή, τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά, μαζί με τον λαό, τη νεολαία, το εργατικό λαϊκό κίνημα, στους αγώνες που αναπτύσσονται, ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειές της.

Μομφή, λοιπόν, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές. Μομφή για το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψής του»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε να πληρώσουν όλοι όσοι ευθύνονται για το έγκλημα θέτοντας μάλιστα τα εξής ερωτήματα:

«Ποιος μπήκε παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν;» προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος αύριο θα καταθέσει τρία ονόματα.

«Ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή και παραποίησή τους;»

Όπως είπε, έχει στη διάθεσή του τα συμπεράσματα από τις έρευνες με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που κάνουν λόγο για ύπαρξη ανθρωπίνων μελών, για προσωπικά αντικείμενα που εντοπίστηκαν μετά από καιρό.

«Αν είχαν κληθεί ως συνεργείο από την πρώτη στιγμή, όπως είχε ζητήσει η εταιρεία με mail, τα ευρήματα θα ήταν πιο πλούσια.

Λόγω του μεγάλου χρόνου έκθεσης των ευρημάτων σε συνθήκες καύσωνα, σε συνθήκες πλημμύρας, σε ιπτάμενους θηρευτές, στην φυσικη αποδόμηση οργανικών υλικών, τα δείγματα ενδέχεται να μην είναι αξιοποιήσιμα» σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει καταντήσει βασίλειο διαφθοράς αλλά σιγά σιγά έρχεται στο φως η αλήθεια. Οι 57 αυτές ψυχές μαρτύρησαν σε ένα κράτος ανομίας. Φτάνει η ώρα της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη».

Τα φώτα στη δεύτερη μέρα στρέφονται στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, που είναι και αυτός που δέχεται τα περισσότερα πυρά από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece o πρώην Υπουργός Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή δεν θα μπει στη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης και θα περιοριστεί αυστηρά στο «τεχνικό μέρος», δηλαδή στη σύμβαση 717 και για τα όσα έπραξε κατά τη θητεία του.

Στην έναρξη της δεύτερης μέρας της συζήτησης μίλησε και ο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος που αποτελεί επίσης ένα από τα πρόσωπα που δέχεται τα βέλη της αντιπολίτευσης για το «μπάζωμα» του χώρου μετά το τραγικό δυστύχημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι ισχυρισμοί για τη διαμόρφωση του χώρου δεν είναι βάσιμοι. Όσοι το ισχυρίζονται δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε μία πρόταση με όσα αναφέρουν. Δεν υπήρχαν εντολές για διαμόρφωση του χώρου, αλλά πρωτόκολλα».

Ο υφυπουργός ανέφερε για τα γεγονότα των ημερών μετά το τραγικό δυστύχημα ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να γίνουν τα προβλεπόμενα και να εντοπιστούν τα θύματα. Ήταν εκεί οι υπηρεσιακοί για να ανταποκριθούν»

Το ζήτημα των Τεμπών είναι ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο το ερευνά η δικαιοσύνη – εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη στο CNN Greece. Είναι μια σοβαρή, μια σημαντική συζήτηση τονίζουν, η οποία δεν προσφέρεται για τυμβωρυχίες.

Ως τυμβωρυχία χαρακτηρίζουν από την Κυβέρνηση και την κίνηση της εφημερίδας το Βήμα να δημοσιεύσει άρθρο “με έναν παραπλανητικό τίτλο ο οποίος επιχειρεί να χτίσει κατηγορίες περί μονταζιέρας”.

Πηγή: cnn.gr