Ώρα της Γης 2024: Στο... σκοτάδι η Ακρόπολη για την κλιματική αλλαγή
Στo σκοτάδι... βυθίστηκε για μία ώρα η Ακρόπολη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της WWF, Ώρα της Γης, για την προστασία του πλανήτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, η Ακρόπολη και όλα τα μνημεία της Αθήνας, τα οποία συμμετείχαν στην καμπάνια της WWF, Ώρα της Γης, έσβησαν από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου (23/03) τα φώτα τους.
Η «Ώρα της Γης» είναι ένα ετήσιο γεγονός, κατά το οποίο άνθρωποι, επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα, με σκοπό να συμμετάσχουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ολυμπιακός: Είναι καλά και το δείχνει!
Το όραμα, άλλωστε, είναι όλες και όλοι να κάνουμε περισσότερα για το τόσο πολύτιμο περιβάλλον μας και ο διακόπτης για τα φώτα είναι μόνο η αρχή αυτού του ταξιδιού.
Το κίνημα «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Οι στόχοι
Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Ώρα της Γης για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μαζί να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κίνημα που θα βοηθήσει στην υλοποίηση ισχυρών παγκόσμιων δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, που αποτελεί παγκόσμια πρόκληση.
Αλλά μια άλλη επείγουσα απειλή απαιτεί τώρα την προσοχή μας: η καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας και της φύσης. Η Ώρα της Γης, σήμερα, προσπαθεί να πυροδοτήσει την παγκόσμια συζήτηση για την προστασία της φύσης όχι μόνο επειδή είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός μας ενάντια στην κλιματική κρίση αλλά κυρίως λόγω της σημασίας της για τη διασφάλιση της υγείας, της ευτυχίας, της ευημερίας και εν τέλει της επιβίωσής μας.
Ρεκόρ συμμετοχής
Η πρώτη εκδήλωση για την Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2007. Η WWF Αυστραλίας ενέπνευσε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους και 2.000 επιχειρήσεις να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα κατά την πρώτη αυτή εκδήλωση.
Το 2018 καταγράφηκε το πρώτο ρεκόρ χωρών (188 στο σύνολο) και περιοχών που συμμετείχαν στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα τους για μια ώρα και η καμπάνια της Ώρας της Γης 2018 είδε τα hashtag #EarthHour και #Connect2Earth να είναι στις πρώτες θέσεις των trends στο Twitter σε 33 χώρες!
Ορόσημα
Η WWF υλοποιεί δράσεις και έργα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά η ετήσια εκδήλωση της Ώρας της Γης πραγματοποιείται παγκοσμίως προς τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να είναι κοντά στην εαρινή ισημερία ούτως ώστε όταν σβήσουν τα φώτα σε όλο τον κόσμο, το θέαμα και ο αντίκτυπος να είναι εμφανή.
Η όλο και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού και η μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στην Ώρα της Γης έχει φέρει απτά αποτελέσματα:
- Η WWF-Ουγκάντα δημιούργησε το πρώτο δάσος της Ώρας της Γης στον κόσμο.
- Περισσότεροι από 250.000 Ρώσοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για καλύτερη προστασία των θαλασσών και των δασών της χώρας τους.
- Η Αργεντινή χρησιμοποίησε την εκστρατεία για την Ώρα της Γης το 2013 για να βοηθήσει στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου της Γερουσίας για μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή 3,4 εκατομμυρίων εκταρίων στη χώρα.
- Χιλιάδες ξυλόσομπες μοιράστηκαν σε οικογένειες στη Μαδαγασκάρη.
- Φώτα με ηλιακή ενέργεια εγκαταστάθηκαν σε τρία χωριά χωρίς ρεύμα στην Ινδία.
- Στην Παραγουάη, η WWF χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της Ώρας της Γης για να δημιουργήσει δημόσια υποστήριξη και να μπορέσει να κερδίσει παράταση του μορατόριουμ της υλοτομίας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αποψίλωσης των δασών.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν.
- Εκατοντάδες χιλιάδες φώτα LED εγκαταστάθηκαν από κορίτσια προσκόπους στις ΗΠΑ
- Περισσότερες από 2.123 δράσεις μετριασμού υποβλήθηκαν από τις πόλεις που συμμετέχουν στην πρόκληση της Ώρας της Γης το 2014
ΠΗΓΗ: CNN