Εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα τους ομήρους επιδιώκει το Ισραήλ

Με συγκεκριμένη πρόταση προσέρχεται το Ισραήλ στο Κατάρ όπου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα τους ομήρους επιδιώκει το Ισραήλ

Της αποστολής ηγείται ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα. Στόχος της ισραηλινής πλευράς είναι να εξασφαλίσουν μια ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα, στο πλαίσιο της οποίας οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα απελευθερώσουν 40 ομήρους.

Αυτή η φάση των συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εκτίμησε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις, όπως αποκάλυψε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Ωστόσο, η ισραηλινή πρόταση είναι απίθανο να ικανοποιήσει τη Χαμάς η οποία συνδέει την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

H πρόταση της Χαμάς

Η Χαμάς πριν από μερικές μέρες μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Η παλαιστινιακή οργάνωση προτείνει αρχικά να απελευθερώσει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς που κρατά ομήρους με αντάλλαγμα 700 με 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Μοσάντ αναλαμβάνει ρόλο στις συνομιλίες. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

Πηγή: cnn.gr