Κάιρο: Σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο

Τι περιλαμβάνει η Διακήρυξη για τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου.

Κάιρο: Σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο

Την Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το κείμενο της Διακήρυξης

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, δύο αρχαίοι πολιτισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, ως κοινών στόχων των δύο χωρών που είναι κομβικής σημασίας εταίροι.

Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αποφάσισαν να προβούν στην δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και δομημένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Α.E. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al Sisi, συμφώνησαν στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου 2024, να συγκροτήσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ).

Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς τηςοικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.

Του συντονισμού των εργασιών του Συμβουλίου και της οριστικοποίησης της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεών του θα επιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο ΑΣΣ Υπουργοί θα συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου προς εκπόνηση, εάν κρίνεται αναγκαίο, Σχεδίων Δράσεως στους τομείς αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία και να επιτευχθούν, μέσα από απτά βήματα, οι μέγιστες συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η παρούσα Κοινή Διακήρυξη υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Κάιρο, σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στα ελληνικά, στα αραβικά και στα αγγλικά, καθένα εξίσου αυθεντικό. Σε περίπτωση οιασδήποτε απόκλισης στην ερμηνεία των κειμένων, υπερισχύει η αγγλική έκδοση.

Οι 6 πυλώνες της συμφωνίας ΕΕ - Αιγύπτου

Υπεγράφη στην Κάιρο σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα, η στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. –Αιγύπτου. Πρόκειται για μια συμφωνία που βασίζεται σε έξι πυλώνες κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη σύνοδο.

Σε αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Όπως τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι έξι πυλώνες της συμφωνίας θα υποστηριχθούν από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

Οι πυλώνες είναι οι εξής:

  1. Ενίσχυση πολιτικού διαλόγου. Όπως ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα διεξάγεται σύνοδος κορυφής κάθε δύο χρόνια. «Μαζί θα εργαστούμε για τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.
  2. Οικονομική σταθερότητα. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη στήριξη προς την Αίγυπτο. «Θα υποστηρίξουμε οικονομικά τις μεταρρυθμιστικές σας προσπάθειες, μαζί με διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μας των 7,4 δισ. ευρώ», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
  3. Επενδύσεις και εμπόριο. Η πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε στον τομέα της ενέργειας. «Η Αίγυπτος επωφελείται ήδη πολύ από το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο Νότιας Γειτονίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα μαζί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συμπληρώνουμε με πρόσθετες επενδύσεις 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος του σημερινού πακέτου. Και θα χαρούμε να υποστηρίξουμε τη Διάσκεψη Επενδύσεων της Ε.Ε. στην Αίγυπτο στο Κάιρο αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε.
    Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας Ε.Ε. – Αιγύπτου. «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό.
  4. Μετανάστευση και κινητικότητα. «Ήδη έχουμε καλή συνεργασία. Θα επενδύσουμε τουλάχιστον 200 εκατ. για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, για να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση και να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.
  5. Ασφάλεια και επιβολή του νόμου. «Έχουμε μια καθιερωμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και θα το ενισχύσουμε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
  6. Άνθρωποι και δεξιότητες. «Ο τελευταίος πυλώνας – από πολλές απόψεις, είναι ο πιο σημαντικός – αφορά τους ανθρώπους, τις δεξιότητές τους και την έρευνα. Οι ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ήδη ευδοκιμούν. Η Αίγυπτος μπορεί τώρα να διαπραγματευτεί την ένταξή της σε άλλα προγράμματα της Ε.Ε., όπως το Creative Europe και το Horizon Europe. Αυτό θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ του λαού μας και στις δύο πλευρές της Μεσογείου» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας της συνεργασία Ε.Ε. – Αιγύπτου. «Η παρουσία έξι Ευρωπαίων ηγετών δείχνει πόσο εκτιμούμε τη σχέση αυτή» επεσήμανε και τόνισε ότι «μοιραζόμαστε στρατηγικούς στόχους», ενώ έκανε λόγο για ιστορική ημέρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Είμαστε όλοι εξαιρετικά ανήσυχοι για τον πόλεμο στη Γάζα και την εκτυλισσόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια εκεχειρία γρήγορα τώρα που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», είπε, καλώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου να μεσολαβήσει εκ νέου για μια κατάπαυση του πυρός.

Η πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τους κινδύνους που θα είχε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για τον ευάλωτο άμαχο πληθυσμό. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος» τόνισε, ενώ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες μπορούν να φτάσουν στη Γάζα.

«Η Ε.Ε. κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παράσχει την τόσο αναγκαία βοήθεια. Σήμερα η Γάζα χρειάζεται 500 φορτηγά την ημέρα – ή το αντίστοιχο από ξηρά, αεροπορική και θαλάσσια. Μόνο φέτος, η Ε.Ε. θα παράσχει 275 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Έχουμε παραδώσει πάνω από 1.800 τόνους της βοήθειας. Συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο και διασφαλίζουμε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να φτάσει στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου που άνοιξε πρόσφατα στην Κύπρο», σημείωσε, τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής.

naftemporiki.gr, cnn.gr