Σήμερα (11/3) η συνάντηση του Πρωθυπουργού με Θεσσαλούς αγρότες

Με Θεσσαλούς αγρότες αναμένεται να συναντηθεί σήμερα (11/3) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα (11/3) η συνάντηση του Πρωθυπουργού με Θεσσαλούς αγρότες

Το πλάνο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του νομού, στις 11:00, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων στις 12:30 αντιστοίχως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου με εκπροσώπους των μπλόκων, επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος που άνοιξε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από 1 δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, θα τεθεί επί τάπητος και το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

- Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών
- Αρδευτικό
- Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
- Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης
- Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων
- Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ.

Ανοικτή είναι η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε Θεσσαλία, Έβρο, Β. Φθιώτιδα, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την ενεργοποίηση του Μέτρου ενίσχυσης για τις παρακάρλιες περιοχές. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση και η σχετική πρόσκληση, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024. Το εν λόγω μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ για καθένα από τα δύο χρόνια εφαρμογής του.

Στα 43 εκατ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν διατεθεί από την πρώτη αρωγή και αφορά περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως είχε προαναγγείλει, την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής για το φυτικό κεφάλαιο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ποσό της Κρατικής Αρωγής που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις και αγρότες για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέχρι τώρα 2.909 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνεχίζεται στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής και έχει φτάσει στο σύνολό της μέχρι τώρα τα 57,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, έχει ανακοινωθεί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Πρόκειται για πρωτοβουλία που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί η ρύθμιση των χρειών από τους ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, τα οποία σήμερα φτάνουν τα 87 εκατ. ευρώ πανελλαδικά. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ. ευρώ) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Σημαντική τομή είναι το Πρόγραμμα «Απόλλων». Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ & ΓΟΕΒ).

Μέσα από το Πρόγραμμα «Απόλλων» δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Τέλος, τη Δευτέρα, 1η Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό Πετρέλαιο, ύψους 41 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, από το 2025 η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη και θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος όπου το 50% δεν θα δίνεται αλλά το ποσό της επιστροφής θα συνδέεται με τη κατανάλωση κάθε αγρότη.

«Θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

Οι αγρότες, που έκαναν συλλαλητήριο χθες Κυριακή στο Κιλελέρ, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα από το Κιλελέρ, ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όσον αφορά τις περιοχές που είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ζητάμε άμεσα λύσεις τι θα γίνει με αυτά τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ειδικά για τη λίμνη Κάρλα που 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα όπως και αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.

«Εκτελούμε την εντολή των αγροτών να βρισκόμαστε εδώ με τη μορφή συλλαλητηρίου και όχι σαν ημέρα απλά μνήμης των πεσόντων αγροτών στην αγροτική ιδέα. Τα προβλήματα μας φέρνουν ακόμα εδώ, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία όσο να λυθούν τα αιτήματα, τα δίκαια αιτήματά μας όπως έχουν αναγνωριστεί από όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

Πηγή: ΕΡΤ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110