Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ισραήλ «κόβει» τη Γάζα στα δύο με νέο δρόμο

Ο δρόμος είναι μέρος του σχεδίου ασφαλείας των Ισραηλινών για τους επόμενους μήνες ή και χρόνια στη Γάζα 

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ισραήλ «κόβει» τη Γάζα στα δύο με νέο δρόμο

Ένας δρόμος που κατασκευάζει ο ισραηλινός στρατός και χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, έχει φτάσει στις ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων που έχει στην κατοχή του το CNN. Είναι μέρος του σχεδίου ασφαλείας που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση Νετανιάχου με στόχο τον έλεγχο του εδάφους για τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Δορυφορική εικόνα της 6ης Μαρτίου αποκαλύπτει ότι ο δρόμος που είναι υπό κατασκευή επί εβδομάδες, τώρα εκτείνεται από τα σύνορα Γάζας – Ισραήλ σε όλη τη λωρίδα, χωρίζοντας τη βόρεια Γάζα (που περιλαμβάνει την Πόλη της Γάζας) από το νότιο τμήμα του θύλακα. Περίπου 2 χιλιόμετρα περιλαμβάνουν έναν υφιστάμενο δρόμο, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι, είναι όλο νέο, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν στο CNN ότι χρησιμοποιούν τον νέο διάδρομο για να «κατοχυρώσουν επιχειρησιακό έρεισμα στην περιοχή» και να επιτρέψουν «τη διέλευση δυνάμεων καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό». Όταν ρωτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαδρομής, είπαν ότι ο δρόμος υπήρχε πριν από τον πόλεμο και «ανακαινιζόταν», επειδή τα τεθωρακισμένα οχήματα «τον κατέστρεψαν». Πρόσθεσαν ότι «Δεν υπάρχει αρχή και τέλος».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρουσίασε στις 23 Φεβρουαρίου στο εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο για το μέλλον της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου, που περιλαμβάνει την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θύλακα και την πλήρη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασφαλείας, δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης.

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι το σχέδιο θα περιορίσει περαιτέρω την ελευθερία της κίνησής τους, ενθυμούμενοι τις ημέρες της κατοχής πριν το 2005, όταν είχαν τοποθετηθεί σημεία ελέγχου μεταξύ γειτονικών χωριών, ενώ είχαν χτιστεί παράδρομοι που ένωναν τους ισραηλινούς εποικισμούς μεταξύ τους και με το Ισραήλ.

Ο διάδρομος Netzarim

Ο νέος δρόμος (με κατεύθυνση ανατολικά έως δυτικά) ονομάζεται διάδρομος Netzarim, έχοντας λάβει το όνομά του από τον ομώνυμο ισραηλινό εποικισμό) και τέμνει έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους της Γάζας, που έχουν κατεύθυνση από βορρά έως νότο, δημιουργώντας μίας στρατηγικής σημασίας διασταύρωση.

Συνδέεται επίσης με τον αυτοκινητόδρομο Al Rashid Road, ο οποίος διατρέχει την ακτή. Παλαιστίνιοι είπαν στο CNN πως θυμούνται ότι η διασταύρωση Netzarim υπήρχε στα χρόνια της κατοχής, πριν από το 2005. Τότε ήταν εν πολλοίς προσβάσιμη μόνο σε Ισραηλινούς εποίκους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς, Amichai Chikli, είπε στο CNN ότι ο νέος δρόμος θα «διεκολύνει» τον ισραηλινό στρατό να εξαπολύσει επιδρομές βόρεια της Πόλης της Γάζας, αλλά και στο νότιο τμήμα.

Ο δρόμος, είπε, θα χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο και θα έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας: μία για βαρέα οχήματα και τεθωρακισμένα, μία για πιο ελαφριά οχήματα και μία τρίτη για ταχεία διέλευση. Όπως είπε θα μπορεί κανείς με τον Netzarim να φτάσει από το Be’erim, ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα έως τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσα σε 7 λεπτά.